Foto: LETA

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) iesniegusi priekšlikumus Ministru kabinetam par atbalsta pasākumiem darba devējiem papildu ierobežojumu un atkārtota ārkārtas stāvokļa izsludināšanas gadījumā, informē LDDK.

"Līdz ar saslimstības rādītāju paaugstināšanos, valstij ir atbilstoši jārīkojas, lai nodrošinātu visas sabiedrības veselības aizsardzību, tomēr, ieviešot stingrākus ierobežojumus, jāievēro vienlīdzības un samērīguma princips. Jaunie nosacījumi nedrīkst radīt negodīgu konkurenci un diskrimināciju starp dažādām nozarēm. Ierobežojumiem jābūt mērķtiecīgiem un efektīviem, lai neapturētu veselas nozares, bet gan veiksmīgi palīdzētu novērst infekcijas uzliesmojumus uzņēmumos un darba kolektīvos," saka LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Tirdzniecības nozares uzņēmēju organizācijas ir pievienojušās Memorandam par sociāli atbildīgas politikas īstenošanu tirdzniecības nozarē, apņemoties nodrošināt sabiedrībai drošu vidi, kā arī turpināt ievērot visus valdības noteiktos piesardzības pasākumus, tāpēc aicinām saglabāt visu tirdzniecības vietu darbību arī brīvdienās, lai novērstu cilvēku drūzmēšanos veikalos darba dienu vakaros.

Savukārt viesmīlības nozarē LDDK aicina saglabāt un ieviest papildu nosacījumus pakalpojumu sniedzējiem, kā, piemēram, apmeklētājiem nodrošinot ne mazāk kā 10 m2 no publiski pieejamās telpu platības, bet pakalpojumu pieejamību saglabāt, ievērojot laika un epidemioloģisko ierobežojumu prasības.

LDDK ieskatā, ja ir visas nepieciešamās iespējas nodrošināt aizsardzības pasākumu un distancēšanās noteikumu ievērošanu tirdzniecības vietās, viesnīcās, restorānos, publiskos pasākumos iekštelpās ar personalizētām sēdvietām un arī ārtelpās, nav pamatojuma tos atcelt. Svarīgi, lai ir kontrolēta cilvēku plūsma, nodrošināta informācija par pieļaujamo personu skaitu pasākumā vai pakalpojuma sniegšanas vietā, un sabiedrība apzinās savu lomu prasību ievērošanā.

Ieviešot jaunus ierobežojumus, vienlaikus jānodrošina atbalsta mehānismi darba devējiem, lai neapturētu veselas nozares, bet gan veiksmīgi palīdzētu novērst infekcijas uzliesmojumus uzņēmumos un darba kolektīvos, norāda LDDK.

Jau kopš Covid-19 infekcijas izplatības sākuma ir nozares, kurām ierobežojumi radījuši vislielākos zaudējumus. Būtiski, lai šajā brīdi valdība nāktu pretī un ieviestu izvērtētus, viegli administrējamus un skaidri saprotamus atbalsta mehānismus. LDDK jau ilgstoši ir norādījusi, ka nepieciešamas izmaiņas slimības dienu apmaksā, jo šādas izmaksas būtiski mazina konkurētspēju. Darba devēji aicina izsniegt un apmaksāt slimības dienas darbnespējas B lapas jau no pirmās dienas visiem darbiniekiem ar elpceļu saslimšanas pazīmēm, lai nepieļautu infekcijas izplatīšanos uzņēmumos.

Lai nepasliktinātos nodarbinātības rādītāji, nekavējoties jāuzsāk darbs pie elastīga darba tiesisko attiecību regulējuma. LDDK uzstāj, ka ir nepieciešams izstrādāt Latvijai atbilstošu nepilna darba laika un dīkstāves kompensācijas mehānismu, kā arī ieviestu "pagaidu atlaišanas" sistēmu vienlaicīgi ar dīkstāvē esošo darbinieku apmācību programmām pēc darba devēja pieprasījuma.

Tāpat svarīgi pagarināt Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā noteiktos termiņus normām, kas ir spēkā līdz 31. decembrim, kā arī pagarināt tiesiskās aizsardzības termiņu, ja tas jau ir noteikts.

LDDK sagatavotajos priekšlikumos ir ietverti arī risinājumi attiecībā uz uzņēmumu maksātnespējas pieteikšanu un tiesiskās aizsardzības procesu monitorēšanu. Tāpat darba devēji aicina nodrošināt pieejamākas un plašākas valsts apmaksātās testēšanas iespējas, kas ir būtiski lielajiem darba kolektīviem un pārtikas ražošanas uzņēmumiem.

Lai nodrošinātu darba devēja pienākuma – nodrošināt darbiniekiem attālinātā darba iespējas, atbilstošu izpildi un piemērošanu praksē, LDDK aicina normu saskaņot ar Finanšu ministriju un Valsts ieņēmumu dienestu. LDDK iesaka veikt grozījumus, ka no aplikšanas ar nodokli atbrīvo ar attālinātā darba veikšanu saistītos darbinieka izdevumus, kurus sedz darba devējs, ja to kopējais apmērs mēnesī nepārsniedz 60 eiro.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!