Foto: Pexels.com, Engin Akyurt

Eiropas Savienībai (ES) būtu jāaizliedz importēt produktus, kuru ražošanā izmantots piespiedu darbs, trešdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

"Mēs nekad nevaram pieņemt, ka cilvēki tiek spiesti ražot produktus un ka šie produkti nonāk pārdošanā veikalos šeit Eiropā," sacīja Leiena. Viņa paziņoja, ka ierosinās pieņemt ES šādu aizliegumu.

"Globālā tirdzniecība pasaulē ir laba un nepieciešama, bet to nekad nedrīkst darīt uz cilvēku cieņas un brīvību rēķina," uzsvēra Leiena.

Eiropas Komisija (EK) jau jūlijā nāca klajā ar vadlīnijām, lai palīdzētu uzņēmumiem izvairīties no piespiedu darba atbalstīšanas, bet ES likumdevēji vēlas pieņemt jaunu instrumentu, lai izskaustu produktus, kuru ražošanā izmantots piespiedu darbs.

ANO Starptautiskās Darba organizācijas (ILO) rīcībā esošā informācija liecina, ka piespiedu darbs visbiežāk sastopams mājas darbos, celtniecībā, rūpnieciskajā ražošanā, lauksaimniecībā un zvejniecībā, kā arī seksa industrijā.

Ar piespiedu darbu, kam pasaulē pakļauti aptuveni 25 miljoni cilvēku, tiek saražota daļa pārtikas un apģērba, ko patērē eiropieši, norādīts ILO 2017.gada ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!