Foto: Pixabay

Valsts prezidents Egils Levits šodien tiešsaistē ticies ar Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku, pārrunājot stratēģisku skatījumu uz Latvijas ekonomikas nākotni, informē Latvijas Valsts prezidenta kanceleja. Secināts, ka Atveseļošanās un noturības mehānisma līdzekļu stratēģiskam ieguldījumam ir jāpanāk kvalitatīvs lēciens Latvijas ekonomikā.

Sarunā galvenā uzmanība veltīta jautājumam, kā stratēģiski un efektīvi ieguldīt Latvijas attīstībā Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanās un noturības mehānisma līdzekļus, kas varētu tikt izmaksāti valstij šī gada otrajā pusē.

Abas puses bijušas vienisprātis, ka projekti, kas Latvijai būtu jāiesniedz ES līdzekļu saņemšanai, nedrīkst būt vienkārši visu ministriju atsevišķu vajadzību apkopojums, bet gan ir nepieciešams pārinstitucionāls kopskats uz Latvijas ekonomikas pārstrukturēšanu un izaugsmi.

Levits uzsvēris: "Stratēģiskam minēto ES līdzekļu ieguldījumam ir jāpanāk kvalitatīvs lēciens Latvijas ekonomikā, savukārt resoriska pieeja var nenest gaidīto efektu."

Kazāks informējis, ka, pēc Latvijas Bankas datiem, kopējais atbalsts cīņai ar Covid-19 radītajiem zaudējumiem pieaug, tomēr tiešais atbalsts ierobežojumu seku mazināšanai joprojām ir lēns. Pēdējās nedēļās gan līdzekļu ieplūde ekonomikā esot nozīmīgi palielinājusies.

Kazāks norādījis, ka ir svarīgi, lai šajā krīzē nepieaug nevienlīdzības risks sabiedrībā. Latvijas Bankas prezidents akcentējis, ka atbalsta politikai ir jāiet kopsolī ar nodarbinātības politiku, piedāvājot darbu zaudējušiem cilvēkiem pārkvalifikāciju uz pieprasītām profesijām.

Abas puses bijušas vienisprātis, ka valdībai ir svarīgi meklēt atgriezenisko saiti par izmaksātā atbalsta efektivitāti, veicot proaktīvas to iedzīvotāju un uzņēmumu aptaujas, kuriem atbalsts ir izmaksāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!