Foto: LETA

Pagaidām tikai AS "Latvenergo" ir interesējusies par iespēju iegādāties dabasgāzi no citiem avotiem, apliecināja AS "Latvijas Gāze" (LG) pārstāvis Vinsents Makaris.

Viņš atzina, ka neviens cits uzņēmums nav vērsies pie LG ar lūgumu atļaut piekļuvi gāzes infrastruktūrai.

Patlaban LG vērtē atkārtoto "Latvenergo" pieprasījumu par iespējām izmantot LG infrastruktūru, kas, ticamākais, tiks noraidīts. Tajā pašā laikā Makaris uzsvēra, ka Lietuvā, kur "Latvenergo" eksperimentālā kārtā vēlas iegādāties miljons kubikmetru gāzes, nav iespējams iegādāties normālus dabasgāzes apjomus par labu cenu, jo Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināļa gāze ir par trešdaļu dārgāka nekā Latvijā.

"Pastāv iespēja iegādāties pavisam niecīgus dabasgāzes apjomus Lietuvas biržā ar mērķi radīt ilūziju par it kā lēto Lietuvas dabasgāzi, bet patiesībā Lietuvas biržā "GET Baltic" trīs gadu laikā kopumā ir pārdots tāds dabasgāzes apjoms, kas atbilst vienam Latvijas janvāra patēriņam. Tas nozīmē, ka šī dabasgāze faktiski nav pieejama, un tas nebūt nenozīmē, ka visi šie apjomi ir iegādājami lētāk. Tāpat 2016. gadā tiek prognozēts, ka vidējā biržas cena Lietuvā būs augstāka par Latvijas cenu," informēja LG pārstāvis.

Jau ziņots, ka, pamatojoties uz LG izsniegto licenci, kas gāzes koncernam līdz 2017. gada 10. februārim paredz ekskluzīvas tiesības gāzes sadales tirgū, LG varētu atkārtoti noraidīt AS "Latvenergo" lūgumu piekļūt LG infrastruktūrai.

Savukārt SPRK atzina, ka LG izsniegtās licences nedod tiesības atteikt pieeju un lietošanas tiesības dabasgāzes pārvades un sadales sistēmām.

Ekonomikas ministrija patlaban izstrādā Ministru kabineta noteikumus, kas atļaus "Latvenergo" iegādāties gāzi no citiem avotiem jau tagad, negaidot gāzes tirgus atvēršanu 2017. gadā. Minētie noteikumi valdībā varētu tikt skatīti jau janvārī.

Tāpat vēstīts, ka "Latvenergo" pagājušā gada rudenī bija gatavs testa darījumam ar Lietuvas gāzes tirgotāju "Litgas", taču tad nebija iespējams izmantot LG cauruļvadu sistēmu gāzes transportēšanai.

"Latvenergo" no Lietuvas saņēma izdevīgāku gāzes cenas piedāvājumu nekā no Latvijas. Lietuviešu piedāvātā gāze par 1000 kubikmetriem bijusi par aptuveni desmit eiro lētāka. "Latvenergo" eksperimentālā kārtā vēlējās iegādāties vienu miljonu kubikmetru gāzes, taču LG lēma neļaut "Latvenergo" izmantot gāzes koncerna infrastruktūru. Rezultātā 2015. gada 30. novembrī beidzās Lietuvas kompānijas piedāvājuma termiņš "Latvenergo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!