Foto: Pixabay

Otrdien Ministru kabinets atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) rosinātos grozījumus noteikumos, kas ļauj atsākt strādāt tiem veikaliem lielajos tirdzniecības centros, kuros apmeklētājiem ir nodrošināta atsevišķa ārējā piekļuve (ārējā ieeja) tirdzniecības vietai.

EM skaidro, ka sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru izveidojusi drošas tirdzniecības modeli, kas saskaņots arī ar Veselības ministriju, epidemiologiem un šā gada 5. februārī akceptēts Ministru kabinetā. Kā būtiskākie apsvērumi bija radīt sistēmu, lai tirdzniecības vide ir droša un nepaaugstina saslimšanas riskus gan apmeklētājiem, gan pārdevējiem, vienlaikus radot iespēju iedzīvotājiem iegādāties nepieciešamās preces. Tomēr, ņemot vērā epidemioloģisko fonu un piesardzības principu, Ministru kabinetā tika pieņemts lēmums par pakāpenisku pāreju uz "drošas tirdzniecības" modeli visā tirdzniecībā. Tādējādi tika meklētas iespējas, lai sabalansētu sabiedrības veselības interešu apsvērumus ar sabiedrības vajadzībām un ekonomiskajām interesēm pēc plašas dažādu preču pieejamības.

Atbilstoši 17. maija Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupā dotajam uzdevumam EM ir sagatavojusi priekšlikumu, kas paredzēt, ka tiek atcelti tirdzniecības vietu darbības ierobežojumi tirdzniecības centros, kuru kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir virs 7000 m2, veikaliem, kuros apmeklētājiem ir nodrošināta atsevišķa ārējā piekļuve (ārējā ieeja) tirdzniecības vietai.

Tirdzniecības vietā nav pieļaujama apmeklētāju plūsmas organizēšana, izmantojot vēl kādu citu papildus ieeju vai izeju - nav pieļaujama tālāka apmeklētāja iekļūšana tirdzniecības centrā. Iepriekš minētai tirdzniecības vietai ir jābūt konstruktīvi vai kādā citā veidā norobežotai, lai apmeklētājs nevarētu nokļūt tālāk tirdzniecības centra gaitenī vai kādā citā tirdzniecības vietā, piemēram, aizslēdzot papildus izejas vai ieejas durvis, nolaižot ailes norobežojušas žalūzijas.

Lēmums stāsies spēkā pēc attiecīgo grozījumu publicēšanas Latvijas Vēstnesī (plānots, ka 20. maijā).

Turpinot īstenot pakāpenisku pāreju uz drošas iepirkšanās vides ieviešanu tirdzniecības nozarē, kopš 7. aprīļa noteikts, ka droša tirdzniecības modeļa ietvaros drīkst darboties visas tirdzniecības vietas, kas atrodas ārpus lielajiem tirdzniecības centriem (tirdzniecības centriem, kuru kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir lielāka par 7000 m2).

No 7. aprīļa pastiprinātas drošības apstākļos tirdzniecības centros, kuru kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir virs 7000 m2, un kurā atsevišķās tirdzniecības vietās darbojas vismaz pieci tirdzniecības dalībnieki vai pakalpojuma sniedzēji, darbojas tikai:

  • veikali, kuros tirgo pārtiku ne mazāk kā 70 % apmērā no preču sortimenta;
  • veikali, kuros tirgo higiēnas preces ne mazāk kā 70 % apmērā no preču sortimenta;
  • aptiekas (tai skaitā veterinārās aptiekas);
  • optikas preču veikali;
  • dzīvnieku barības veikali;
  • ziedu veikali;
  • datoru, to perifēro iekārtu un programmatūras, kā arī telekomunikācijas iekārtu veikali (no 10.04.2021.);
  • grāmatnīcas;
  • preses tirdzniecības vietas,
  • datoru un telekomunikāciju iekārtu specializētie veikali.

Pārējās tirdzniecības vietas iepriekš minētajos tirdzniecības centros ir slēgtas.

Jau ziņots, ka mājsaimniecības preču mazumtirgotājs "Jysk" iesniedzis konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesā par izmaiņām Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka aizliegumu tirdzniecības dalībniekiem (ar noteiktiem izņēmumiem) darboties tirdzniecības centros ar platību virs 7000 m2 platību un vismaz piecām tirdzniecības vietām, informē uzņēmuma pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!