Foto: F64
"Liepājas metalurga" neto apgrozījums pērn bija 321 miljons latu, bet visa saimnieciskā darbība nesa 10,3 miljonu latu zaudējumus, liecina uzņēmuma pārskats, kas publicēts biržā "Nasdaq OMX".

Uzņēmums atzīst, ka, ņemot vērā metalurģijas nozares krīzes tendenču turpināšanos Eiropas Savienībā, "Liepājas metalurgs" 2013.gada 1.ceturksnī ražošanu organizēja ar pārtraukumiem, izmantojot 75% no iespējamās jaudas, bet aprīļa mēnesī tika izmantoti 30% ražošanas slodzes.

Attiecīgi naudas plūsma samazinājās, kā rezultātā tika apgrūtināta esošo saistību izpildi.

Lai atjaunotu ražošanu un uzlabotu finanšu situāciju akciju sabiedrībā "Liepājas metalurgs" galvenais akcents tiek likts investoru līdzekļu piesaistīšanai, kas ir būtisks priekšnosacījums, lai LM varētu realizēt savus aktīvus un nokārtot savas saistības parastā uzņēmējdarbības gaitā, atzīts pārskatā. Uzņēmuma vadība intensīvi ved pārrunas ar potenciālajiem investoriem.

Saskaņā ar pārskatu LM lielākajam akcionāram Sergejam Zaharjinam pieder 49% akciju, Kirovam Lipmanam – 23%, Iļjam Segalam – 21%.

Jau ziņots, ka otrdien AS "Liepājas metalurgs" ir veicis valsts galvotā kredīta procentu maksājumu Itālijas bankai "UniCredit S.p.A." pilnā apmērā - 1 855 867,42 eiro jeb 1 299 106,9 lati.

Uzņēmums no savas puses ir izpildījis nosacījumu, pēc kura bankai maksājums jāsaņem 2013.gada 30.aprīlī. Savukārt Valsts kase otrdien veikusi AS "Liepājas metalurgs" valsts galvotā kredīta pamatsummas maksājumu Itālijas bankai "UniCredit S.p.A.". Līdz ar šo maksājumu Valsts kase oficiāli kļuvusi par "Liepājas metalurga" kreditoru.

"Liepājas metalurgs" 19.aprīlī nosūtīja vēstuli Valsts kasei, kurā informēja par uzņēmuma nespēju veikt valsts galvotā kredīta pamatsummas maksājumu.

"Liepājas metalurgam" aprīlī Itālijas bankai jāmaksā 7 780 450 eiro jeb 5 468 130 lati, ko veido kredīta pamatsumma un procentu maksājumi.

Toreizējais finanšu ministrs Einars Repše 2009.gada 30.decembrī valsts vārdā izsniedza galvojumu par "Liepājas metalurga" saistībām 85,6 miljonu eiro (60 miljonu latu) apmērā pret banku "UniCredit". Šā gada 25.janvārī izsniegtā, bet vēl neatmaksātā valsts galvotā aizdevuma apmērs bija 73,6 miljoni eiro (51,52 miljoni latu).


Grūtībās nonākušais metalurģijas milzis AS "Liepājas metalurgs" (LM) atkal apturējis savu pamatražošanu un sācis darbinieku atlaišanu. Savukārt valdība otrdien nolēma izveidot īpašu darba grupu situācijas uzņēmumā labākai koordinēšanai.

Šī gada aprīļa mēnesī tiek samazinātas vakantās štata vietas un tiek lauztas darba attiecības ar darbiniekiem uz savstarpējās vienošanās pamata, kas kopumā veido 80 štata vietas un papildus dos 49 600 latu ikmēneša izmaksu ekonomiju.

Sakarā ar situāciju Eiropas metalurģijas tirgū un apgrozāmo līdzekļu trūkumu no 19.aprīļa "Liepājas metalurgs" pamatražotnes ir apturētas. Darbinieki šajā laikā apkalpojot un remontējot ražošanas iekārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!