Foto: DELFI
Apvienojot Tūrisma attīstības valsts aģentūru (TAVA) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), ir jādomā par to, lai tūrisma nozare nebūtu zaudētāja gan finansējuma, gan īstenoto aktivitāšu ziņā, gan citos nozīmīgos aspektos, uzsver TAVA direktora pienākumu izpildītāja Inese Šīrava.

"Mēs aģentūrā ļoti maz zinām par to, kādā veidā šī apvienošana ir plānota. Ja šāda apvienošana notiks, tad ir jādomā par to, lai tūrisma nozare saglabātu visas savas privilēģijas, kas tai ir bijušas līdz šim," sacīja Šīrava.

Viņa uzsver, ka pagaidām ir grūti vērtēt aģentūras iespējamo likvidēšanu. "Ekonomikas ministrija ir uzsākusi diskusijas ar nozari un ir gan negatīvie aspekti, gan ir arī ieguvumi no šādas apvienošanās. Tajā pašā laikā mēs uzskatām, ka TAVA ir darbojusies pietiekami pozitīvi un veikusi savas aktivitātes tūrisma mārketinga jomā ļoti labi un veiksmīgi. Līdz ar to īsti varbūt nav izprotams tas lēmums, kādēļ TAVA tagad būtu jāapvieno ar LIAA," sacīja Šīrava.

Šīrava uzvēra, ka sadarbība ar nozari TAVA ir ļoti cieša. "Patlaban tūrisma nozare savā ziņā ir diezgan priviliģētā stāvoklī, jo tai ir sava organizācija, kas var tieši organizēt visu darbu, kas saistīts ar nozares reklamēšanu. Tas ir viens no mūsu galvenajiem uzdevumiem - reklamēšana ārvalstīs un sadarbības veidošana ar nozari. Darba stils un sadarbība ar nozari ir ļoti cieša. Ātri un operatīvi varam sadarboties, pieņemt lēmumus, izvēlēties aktivitātes, kuras būtu piemērotas Latvijas tūrisma iespēju reklamēšanai un veicināšanai," sacīja Šīrava.

Pēc Šīravas domām, TAVA apvienošana ar LIAA varētu sagādāt problēmas ar darba operativitāti. "Mums kā mazai organizācijai ir operatīvāks darbības stils. Bažas ir par to, ka, iespējams, iekļaujoties lielākā organizācijā, var būt problēmas, piemēram, ar darba operativitāti, iespējama lielāka birokrātija. Tomēr nezinot visus apstākļus un praktiskos apsvērumus, to, kādā veidā apvienošanās notiks, ir ļoti grūti komentēt. Mums ir piemēri no citām valstīm, kur šādas apvienošanās ir notikušas un arī tur ir gan pozitīvie, gan negatīvie aspekti. Ne vienmēr tas ir tā ļoti viennozīmīgi, ka apvienošanās būs tikai pozitīva," sacīja Šīrava.

Viņa sacīja, ka šis jautājums pagaidām tieši ar TAVA vai TAVA darbiniekiem nav apspriests. "Par apvienošanas jautājumu tieši ar aģentūru vai aģentūras darbiniekiem nav runāts. Par apvienošanu priekšlikumi ir pārrunāti TAVA konsultatīvās padomes sēdē, kur Ekonomikas ministrijas pārstāvji ir informējuši TAVA pārstāvjus un konsultatīvās padomes locekļus par šo plānu, bet lēmumi līdz šim nav bijuši un nekāda konkrētāka informācija arī nav bijusi," sacīja Šīrava.

Bijušais TAVA vadītājs Armands Slokenbergs nevēlējās komentēt organizācijas iespējamo likvidēšanu un funkciju nodošanu LIAA.

Kā ziņots, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) rosinās likvidēt TAVA kā atsevišķu struktūrvienību un apvienot to ar LIAA, kuru vada viņas vīrs Andris Ozols.

Ministre telekanālā LNT skaidroja, ka nolēmusi šādi rīkoties, jo salīdzinoši nesen ticis izgāzts konkurss par Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas reklamēšanu. Šī iemesla dēļ Ekonomikas ministrija pārtraukusi meklēt jaunu TAVA vadītāju un sākusi domāt par citām darba uzlabošanas iespējām.

Valdībai minētais priekšlikums varētu tikt iesniegts augusta beigās vai septembra sākumā, un ministre cer uz koalīcijas partneru atbalstu.

Jūnija beigās bez rezultāta beidzās konkurss uz vakanto TAVA direktora amatu, uz kuru bija pieteikušies pieci pretendenti. "Ekonomikas ministrijas konkursa komisija, izvērtējot saņemtos pieteikumus uz TAVA direktora amatu, pieņēmusi lēmumu konkursu izbeigt bez rezultāta. TAVA direktora pienākumus turpina pildīt TAVA Produktu attīstības vecākā eksperte Inese Šīrava," tolaik informēja Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.

Iepriekšējais TAVA direktors Armands Slokenbergs šā gada sākumā EM iesniedza atlūgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!