Foto: Publicitātes foto

Latvijā pārtikas ražotāju jaudas un izejvielu krājumi ir pietiekami, lai Ukrainai šajā kara stāvokļa situācijā varētu palīdzēt ar pārtikas sūtījumiem, ja tas būs nepieciešams, sacīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

"Tas ir šoks visai cilvēcei, ka 21.gadsimtā pasaulē var notikt kaut kas tāds. Tas ir traģiski un skumji," uzsvēra Šure, piebilstot, ka Latvijas pārtikas uzņēmumi ir gatavi iesaistīties atbalsta sniegšanā Ukrainai.

Tāpat viņa pauda, ka ceturtdien plānota Tautsaimniecības komisijas ārkārtas sanāksme, kurā tiks izrunāti visi iespējamie scenāriji attiecībā uz pārtikas ražošanu.

Taujāta par pārtikas ražotāju turpmākajām attiecībām ar Krieviju, Šure skaidroja, ka kopš 2014.gada 7.augusta Krievijas noteiktā embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam, piena produktiem un 2015.gada 4.jūnijā pasludinātā beztermiņa aizlieguma visam Latvijas zvejas produktu eksportam uz Krieviju, ieguldot lielu darbu un investīcijas, pārtikas nozares uzņēmumi ir atraduši alternatīvus tirgus preču noietam un diversificējuši eksporta portfeļus.

"Pašlaik pārtikas nozares atkarība no Krievijas tirgus ir būtiski mazāka," sacīja Šure, norādot, ka imports no Krievijas ir nenozīmīgs, savukārt eksports ir gana būtisks un gadā pārsniedz pusmiljardu eiro.

"Sekosim līdzi Eiropas lēmumiem un ievērosim tos," piebilda padomes priekšsēdētāja.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdienas rītā paziņoja, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā, aicinot Ukrainas armiju "nolikt ieročus".

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien visā valstī izsludināja karastāvokli.

Savukārt Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs paziņojis, ka Krievija Ukrainā veic triecienus militārās infrastruktūras objektiem un lidlaukiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!