Foto: Publicitātes foto
Latvijas mājražotāji, amatnieki un saimniecības ir neizpratnē par Ministru kabineta lēmumu aizliegt rīkot Ziemassvētku tirdziņus un ir gatavi organizēt drošus pasākumus, ievērojot pat visstingrākos nosacījumus, uzsver biedrība "Latvijas mājražotāji".

"Tā vietā, lai izstrādātu stingrus nosacījumus un vadlīnijas, kurus mājražotāji būtu gatavi ievērot, rīkojot Ziemassvētku tirdziņus svaigā gaisā, lēmumi tiek pieņemti bez jebkādām sarunām ar nozares pārstāvjiem un šķietami nedomājot par sekām, kādas šāds lēmums atstāj uz simtiem mājražotāju un to ģimenēm," uzsver biedrība.

Organizācija atgādina, ka Ministru kabinets šā gada 9. novembra sēdē apstiprināja nosacījumus tirdzniecības organizēšanai no 15. novembra līdz ārkārtējas situācijas beigām (2022. gada 11. janvārī), tie paredz, ka šajā laikā ir aizliegta ielu tirdzniecības organizēšana. Tajā pašā laikā, kā akcentē biedrība, epidemioloģiski nedrošā vidē jeb t.s. sarkanajā drošības režīmā, atļauts strādāt lielajiem tirgiem ārtelpās.

Atšķirībā no lielajiem tirgiem, mājražotāju tirdziņus ir vieglāk kontrolēt, to apmeklējums parasti nav liels un gan apmeklētāji, gan tirgotāji rīkojas atbildīgi, ievērojot visus epidemioloģiskos drošības nosacījumus, uzskata mājražotāji.

"Biedrība "Latvijas mājražotāji" ir gadu regulāri rīko virkni mājražotāju tirdziņu ārpus telpām, brīvā dabā, svaigā gaisā, kur, ievērojot visus nepieciešamos drošības pasākumus un distanci, dodam iespēju mazajiem ražotājiem realizēt produkciju, tostarp tādu, ko internetā pārdot ir problemātiski – piemēram, gaļas izstrādājumus, piena produktus, svaigo pārtiku u.tml.," akcentē biedrības valdes loceklis Gundars Nuršajahovs.

"Esam gatavi paši saviem spēkiem, kopā ar mūsu sadarbības partneriem un draugiem organizēt atbildīgus, drošus Ziemassvētku tirdziņus, ievērojot pat visstingrākos nosacījumus, kontrolējot plūsmas u.tml. Esam gatavi strādāt "zaļajā" drošības režīmā. Esam atvērti sarunām," viņš uzsver.

Atņemot iespēju rīkot atbildīgus Ziemassvētku tirdziņus, liela daļa mājražotāju paliek bez iztikas līdzekļiem, bez atbalsta iespējām, jo nav iespēju realizēt produkciju. Atšķirībā no lielāka ražotāja, mājražotājam ir ierobežots klientu loks un bieži vien ierobežotas iespējas realizēt savu produkciju, atzīmē biedrība.

Mājražotāju tirdziņi nav festivāli vai plaši apmeklēti koncerti. Tos apmeklē nelielas pircēju grupas, visbiežāk, ģimenes ar bērniem, kam ir svarīgi likt galdā vietējas izcelsmes produktus. Tā kā tirdziņi tiek rīkoti ārpus telpām un teritorija, kurā tiek rīkoti šādi tirdziņi ir ļoti plaša, organizatoriem ir iespējas izveidot lielas distances starp tirdzniecības vietām, tādējādi padarot jebkādu pulcēšanos praktiski neiespējamu un veikt virkni citu drošības noteikumu ievērošanu. Tirdziņu apmeklētāji arī nepavada tajos ilgu laiku, skaidro organizācija.

Tā aicina valdību, ministrus un atbildīgās amatpersonas uz diskusiju tuvāko dienu laikā.

"Latvijas mājražotāji" ir kopiena mazo ražotāju atbalstam, kas darbojas kopš 2014. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!