Foto: F64

Nākamnedēļ būs pieejams Eiropas Savienības tiesas (EST) prejudiciālais lēmums saistībā ar krimināllietu, kurā par koruptīvām darbībām un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu apsūdzēts bijušais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un uzņēmējs Māris Martinsons, informēja tiesā.

Rīgas rajona tiesa Jūrmalā Rimšēviča un Martinsona krimināllietā iepriekš apturēja tiesvedību, lai vērstos EST ar vairākiem prejudiciāliem jautājumiem, kas saistīti ar Rimšēviča kā Eiropas Centrālās banka (ECB) padomes locekļa kriminālprocesuālo imunitāti, iepriekš pastāstīja Tiesu administrācijas pārstāve Ināra Makārova.

Attiecīgi tiesvedība krimināllietā apturēta līdz brīdim, kad tiks saņemts EST lēmums.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2018.gada februārī aizturēja Rimšēviču un uzņēmēju Martinsonu. Ģenerālprokuratūra Rimšēvičam uzrādīja apsūdzību par kukuļņemšanu, bet Martinsonam - par kukuļņemšanas atbalstīšanu.

Lietas uzraugošā prokurore Viorika Jirgena pastāstīja, ka KNAB šo lietu sācis pēc divu AS "Trasta komercbanka" (TKB) akcionāru iesnieguma, kurā abi akcionāri lietā figurējot kā kukuļdevēji, taču esot atbrīvoti no kriminālatbildības, jo viņi labprātīgi vērsušies tiesībsargājošajās iestādēs ar informāciju par šo notikumu.

Kopš aizturēšanas Rimšēvičam par drošības līdzekli tika piemērots aizliegums ieņemt Latvijas Bankas prezidenta amatu. Taču EST 26.februāra spriedumā secināja, ka Rimšēviča faktiskā atstādināšana no amata uz laiku, kamēr likumsargi izmeklē iespējamās apjomīgās kukuļošanas lietu, nebija pietiekami pamatota. Tiesa lēma, ka viņš ir jāatjauno amatā.

Rīgas rajona tiesa Siguldā 2020.gada 6.novembrī nolēmusi piedzīt no Latvijas Bankas vairāk nekā 151 000 eiro par labu Rimšēvičam kā neizmaksāto darba algu aptuveni gadu ilgajā laika periodā, kurā viņš bija atstādināts no amata pienākumu pildīšanas.

Latvijas Banka spriedumu pārsūdzējusi. Lietas izskatīšana Rīgas apgabaltiesā rakstveida procesā paredzēta 24.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!