Foto: LETA

Covid-19 radītā krīze atšķiras no citām krīzēm ar to, ka tā uz katru nozari atstāj citādākas pēdas un ietekmi – daļai iet ļoti smagi, bet daļa uzrāda ļoti labus panākumus, preses konferencē sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Ir virkne nozaru, kuras Covid-19 apstākļos ir smagi cietušas – pasažieru pārvadājumi, radošās, tūrisms, izmitināšana, ēdināšana, un tām pievienojušās tādas nozares kā pakalpojumu sniegšana un tirdzniecība. Tās ir svarīgas nozares, kuras strādā daudz cilvēku, taču darbs ir ierobežots vai nav iespēju strādāt vispār, atzina Vitenbergs.

Tomēr paralēli šis laiks un Covid-19 radītā krīze atšķiras no citām krīzēm ar to, ka tā uz katru nozari atstāj citādākas pēdas un ietekmi, un ir virkne tautsaimniecības nozaru, kurās vērojama laba izaugsme un sasniegti labāki izaugsmes rādītāji nekā iepriekšējos gados. Tādas ir, piemēram, būvniecība, kokapstrāde, ķīmiskā rūpniecība un mazumtirdzniecība, uzsvēra ministrs.

Pateicoties eksportam kokapstrādes, graudkopības, elektropreču nozarēs, esam sasnieguši eksporta pieaugumu pret iepriekšējo gadu, un Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka decembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada decembri, eksporta apjoms audzis par vairāk nekā 12%, kas ir tiešām ļoti labs rezultāts šajā laikā, vērtē ministrs.

Tāpat, pēc Vitenberga teiktā, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA) sekmīgi veicies ar investīciju piesaisti, piesaistot vairāk nekā 200 miljonu eiro investīcijas un radot vairāk nekā 3000 jaunu darbavietu.

Šie divi faktori noturējuši Latvijas ekonomiku tādā tempā, lai mūsu valsts ierindotos līderu vidū uz kopējā ES ekonomikas rādītāju fona. Pēdējā ceturksnī Latvijas ekonomika ir kritusi par 1,4%, un tas ir otrs labākais rādītājs to valstu vidū, kas jau savus datus ir publicējušas, skaidro ministrs, piebilstot, ka sākotnēji valstij paredzēja ekonomikas kritumu 10% apmērā, bet gads noslēgts ar 3,5% kritumu.

"Tiesa gan, aizvien ir virkne nozaru, kurām iet ļoti smagi, tādēļ Ekonomikas ministrija izstrādājusi 17 atbalsta programmas, arī vēršot atbalstu uz konkrētām nišām, un uzņēmēji aicināti tām pieteikties," uzsvēra Vitenbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!