Foto: Shutterstock
Lai pasargātu mājputnu ganāmpulkus no putnu gripas izplatības, no 1. marta dzīvnieku īpašniekiem un to turētājiem būs jāievēro striktāki biodrošības pasākumi mājputnu novietnēs, informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Otrdien valdība atbalstīja ZM sagatavotos grozījumus noteikumos, kas nosaka biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām.

Noteikumi paredz, ka laika periodā no 2017. gada 1. marta līdz 2017. gada 31. maijam dzīvnieku īpašnieks nodrošina visu mājputnu (vistu, tītaru, pērļu vistiņu, zosu, pīļu, paipalu, baložu, fazānu, irbju un citu nožogotās platībās turētu putnu), turēšanu slēgtās telpās, novēršot kontaktu ar savvaļas putniem un dzīvniekiem. Aizliegta izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un inkubējamām olām, kā arī tirgi, izstādes, skates un citi pasākumi ar mājputnu piedalīšanos. Mājputnu dzirdināšanai aizliegts izmantot virszemes ūdenskrātuvēs iegūtu ūdeni. Savukārt darbiniekiem jābūt nodrošinātiem ar darba vai maiņas apģērbu un apaviem, ko lieto tikai mājputnu turēšanas vietā.

Biodrošības pasākumi arī nosaka, ka dzīvnieku īpašniekam mājputnu barošanu un dzirdināšanu jāorganizē mītnē vai norobežotā teritorijā, kā arī mājputnu barību un pakaišus jāuzglabā tā, lai novērstu savvaļas putnu piekļūšanu.

Noteikumi arī paredz, ka dzīvnieku īpašniekam jāierobežo nepiederošu personu piekļūšana mājputnu turēšanas vietām. Savukārt gadījumos, kad ir aizdomas par mājputnu saslimšanu, piemēram, samazinās barības un ūdens patēriņš, tiek novērota mājputnu masveida bojāeja, akūta asiņaina caureja, smakšanu, putniem parādās respiratoras (elpošanas ceļu) infekcijas slimības pazīmes, nekavējoties jāziņo praktizējošam veterinārārstam vai Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālajai struktūrvienībai.

Tāpat noteikts, ka mājputnu novietnē aizliegts ienest savvaļas putnu līķus, savvaļas putnu līķu daļas vai jebkādu citu inficētu materiālu vai priekšmetu, kas var būt infekcijas slimības izplatītājs.

Zemkopības ministrija vēlas atgādināt, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem viesiem mājputnu īpašniekiem un turētājiem (arī tad, ja saimniecībā tiek turēti tikai viens vai divi mājputni) Lauksaimniecības datu centrā (LDC) ir jāreģistrē gan ganāmpulks, gan novietne un jāsniedz informācija par putnu skaitu divreiz gadā līdz 1. janvārim un 1. jūlijam. Gadījumā, ja putnu gripa tiks konstatēta novietnē, kura nav reģistrējusi mājputnus LDC, tā nevarēs saņemt kompensāciju par slimības dēļ likvidēto ganāmpulku. Plašāka informācija par reģistrēšanu pieejama ZM mājaslapā.

Kā vēstīts, Lietuvas Pārtikas un veterinārais dienests pirmdien paziņojis, ka sešiem Kauņā, pie Nemunas upes atrastiem mirušiem gulbjiem laboratoriski apstiprināta augsti patogēnā putnu gripa.

Augsti patogēnā putnu gripa H5N8 nav bīstama cilvēkiem, taču, tā kā tā ir ļoti lipīga un letāla putniem, ja saimniecībā konstatēta putnu gripa, lai nepieļautu tās tālāku izplatīšanos un izvazāšanu no saimniecības, nekavējoties jālikvidē visi saimniecībā esošie putni, jāveic putnu novietnes tīrīšana un dezinfekcija, kā arī jānosaka karantīnas zona desmit kilometru rādiusā ap putnu gripas skarto saimniecību. Uz visām šajā zonā esošajām saimniecībām attiecas Eiropas Komisijas putnu gripas dēļ noteiktie tirdzniecības ierobežojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!