Foto: F64
No nākamā gada uzņēmējiem plānot piedāvāt būtiskas uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaides par investīcijām pētniecībā un inovāciju attīstībā.

To paredz Ekonomikas ministrijas (EM) iecere grozījumiem likumā  "Par uzņēmumu ienākuma nodokli", kam atbalstu pauduši vairāki lielie uzņēmumi, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera. To šonedēļ vērtēs Saeimas Inovāciju un zinātnes apakškomisijā, kā arī Tautsaimiecības padomē. Jau drīzumā likuma grozījumus iecerēts sagatavot vērtēšanai valdībā.

Priekšlikums paredzētu, ka no 2014.gada 1.janvāra būtu iespēja saņemt nodokļa atlaides par iemaksām inovatīvā projektā.

Tas ļautu stimulēt jaunu tehnoloģiju un produktu izstrādi, kā arī kvalificētu speciālistu sagatavošanu un iesaistīšanu jebkurā tautsaimniecības nozarē, sarunā ar portālu "Delfi" pastāstīja Saeimas Inovāciju un zinātnes apakškomisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (RP).

"Ieguvēji no šīs idejas būs visa Latvijas sabiedrība. Uzņēmējiem būs iespēja un motivācija vairāk un regulārāk investēt pētniecībā un attīstībā, investīcijas palielinās zinātnes sektoram pieejamo finanšu apjomu un, attīstoties zināšanās balstītai ekonomikai un augot uzņēmējdarbības produktivitātei, pozitīvie rezultāti atspoguļosies ģimeņu ienākumos un jaunās darba iespējās," viņa klāstīja.

Kalniņa-Lukaševica norādīja – pašlaik Latvija Eiropas Savienības (ES) valstu vidū ir viena no tām, kas vismazāk investē pētniecībā un attīstībā tautsaimniecības jomā. Atbilstoši Eiropas Komisijas publicētajam ikgadējam pētījumam "Innovation Union Scoreboard 2013" Latvija ir trešā no beigām - 25.vietā no 27 dalībvalstīm, apsteidzot vien Bulgāriju un Rumāniju.

"Tas nozīmē, ka augošas starptautiskās konkurences apstākļos mūsu uzņēmēji, salīdzinot ar citām valstīm, ievieš jaunākās tehnoloģijas mazāk un lēnāk," atzina deputāte.

Viņa arī norādīja – pastāv risks, ka uzņēmēji, kuri būtu gatavi ieguldīt zinātnē un par to saņemt nodokļu atlaides, pašlaik varētu izvēlēties investēt tehnoloģiju izstrādē nevis Latvijā, bet citā ES valstī, piemēram, Lietuvā, kur šādas UIN atlaides jau ieviestas.

Papildus motivācija virzīties uz nodokļu atlaidēm pētniecību un inovācijas atbalstošiem uzņēmumiem ir tā, ka pēc ekonomiskās krīzes saglabājusies nedrošība un šaubas, vai ir vērts ieguldīt naudu inovāciju jomā, kas dos atdevi nevis tūlīt, bet "pēc trīs, pieciem vai septiņiem gadiem," atzina Kalniņa-Lukaševica.

Ieguvumi, ieviešot UIN atlaides inovācijas atbalstošajiem uzņēmumiem, dažu gadu laikā būtu darbaspēka konkurētspējas pieaugums, samazināts bezdarbs, konkurētspējīgāks atalgojums, tāpat arī netiešu atbalstu iegūtu zinātnes nozare, jo uzņēmumi būtu gatavi vairāk investēt zinātniskos pētījumos.

Šo iniciatīvu atbalsta Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, kā arī dažādi uzņēmumi, piemēram, "Grindeks", "Olainfarm" un "Latvijas Finieris", pavēstīja deputāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!