Foto: LETA
Ceturtdien notiekošo padomju laika traktora "MTZ 80" jeb "Belaruss" protesta akciju, par spīti lietusgāzei, vēro vairāk nekā 100 atbalstītāju.

Doma laukumā iebraukušo traktoru pavada vēl septiņi citi traktori, kuri atbraukuši no Bauskas un Iecavas puses un sapulcējušies lokā ap laukuma vidū nokrautām 20 siena ķīpām.

Akcijas dalībnieki rokās tur plakātus ar aicinājumiem palielināt tiešmaksājumus.


Akcijas atbalstītāju vidū ir arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), zemkopības ministre Laimdota Straujuma, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), kā arī neliels pulciņš Saeimas deputātu.

"Mēs kopīgi cīnīsimies par konkurētspējīgiem tiešmaksājumiem, tādēļ mums ļoti svarīgs sabiedrības atbalsts. Zemnieku skaits Baltijā aizvien sarūk, tādēļ jāatgādina Eiropai, ka mēs esam līdzvērtīgi spēles dalībnieki," klātesošajiem sacīja Igaunijas lauksaimnieku organizācijas pārstāvis.

Kā ziņots, Baltijas lauksaimnieku rīkotā akcija - padomju laika traktora "MTZ 80" protesta brauciens uz Briseli - sākās 12.novembrī Tallinā, gūstot ievērojamu sabiedrības un mediju ievērību. Plānots, ka traktors Briseli sasniegs 22.novembrī, kad notiks Eiropas Savienības (ES) samits par ES daudzgadu budžetu 2014.-2020. gadam. Protesta akcijas norisi sadarbībā ar Igaunijas un Lietuvas organizācijām nodrošina Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA).

Šodien Rīgā, Doma laukumā, notiek lauksaimnieku rīkots pasākums, atbalstot padomju laika traktora protesta brauciena akciju. Pēc pasākuma Rīgā traktors dosies uz Bausku, kur plkst.18 plānota apstāšanās pilsētas Rātslaukumā.

Piektdien, 16.novembrī, rīta pusē traktors piedalīsies Lietuvas lauksaimnieku pasākumā Kedaiņos. Savukārt pirms galamērķa sasniegšanas Briselē traktoram paredzēts arī apstāšanās pasākums Berlīnē, kur plānota tikšanās ar Vācijas lauksaimnieku organizācijām.

Visas ar akciju saistītās aktivitātes ir saskaņotas ar attiecīgo pilsētu vadību. Savukārt tehnisku iemeslu dēļ visu ceļu līdz Briselei traktors nespēs nobraukt, līdz ar to lielāko daļu maršruta tas tiks vests īpaši noformētā treilerī.

Traktors ir aprīkots ar GPS sistēmu, un ikviens interesents tā kustībai maršrutā var sekot LLKA mājaslapā "www.llka.lv", kur regulāri tiek ievietoti arī video no pasākumiem Baltijā, Vācijā un Briselē.

Latvijas prasība Briselei ir objektīvi tiešie maksājumi visiem ES lauksaimniekiem, nosakot, ka minimālais maksājumu līmenis ir vismaz 80% apmērā no ES vidējā maksājuma, kas ir jāsaņem ikvienai ES dalībvalstij, sākot jau ar 2014.gadu. Tiešmaksājumi Latvijas zemniekiem patlaban ir viszemākajā līmenī ES, nepārsniedzot 63 latus par hektāru, kamēr vidējais ES rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!