Foto: DELFI

Baltijas lauksaimnieku rīkotā akcija - padomju laika traktora "MTZ 80" protesta brauciens uz Briseli pirmdien Tallinā guvis ievērojamu sabiedrības un mediju ievērību, informēja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas pārstāve Sabīne Puķe.

Pasākums sākās plkst.12 Tallinas vecpilsētas laukumā. Te sapulcējušies vairāk nekā 100 cilvēku - politiķi, mediju pārstāvji, garāmgājēji. Protams, gribējās vēl lielāku atsaucību, tomēr laukumā mūsu traktors neizskatās "pazudis". Tas aplīmēts ar plakātiem, uz kuriem rakstīts - "Vienādus nosacījumus visiem!", bet piekabē ir vairāki īpaši noformēti maisi, kuros klātesošie var ielikt novēlējumus zemniekiem, kas aktīvi tiek darīts. Iedzīvotāji ar aplausiem sveic traktora vadītāju - Jauno zemnieku kluba pārstāvi Kasparu Gulbi, kā arī uzdod viņam dažādus jautājumus par traktora tehnisko stāvokli, kas, starp citu, ir nevainojams," sacīja Puķe.


Viņa norādīja, ka akcijas atklāšanā ar runu uzstājās Tallinas mērs, kā arī Igaunijas zemkopības ministrs. Abi politiķi akcentēja Baltijas zemnieku zemo konkurētspēju nevienlīdzīgo tiešmaksājumu dēļ, kā arī runāja par nepieciešamību visu triju valstu lauksaimniekiem un valsts varas pārstāvjiem darboties vienoti.

Tāpat akcijas atklāšanā ar runām uzstājās biedrības "Zemnieku saeima" vadītāja Maira Dzelzkalēja un Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes loceklis Uldis Krievārs.

Plānots, ka rīt, 13.novembrī, traktors tiks sagaidīts Tartu, Viru un Valgā, kur arī notiks atbalsta pasākumi.

Latvijā pirmā pieturvieta plānota trešdien, 14.novembrī, plkst. 14 Valmierā, laukumā pie Valmieras domes ēkas

Savukārt ceturtdien, 15.novembrī, plkst.14 plānots traktora pieturvietas pasākums Rīgā, Doma laukumā. Pasākumā rīkotāji aicina ierasties lauksaimniekus un citus interesentus, lai apliecinātu, cik nozīmīgs Latvijas lauksaimniecībai ir godīgu tiešmaksājumu jautājums.

Pēc pasākuma Rīgā traktors dosies uz Bausku, kur plkst.18 plānota apstāšanās pilsētas rātslaukumā.

Piektdien, 16.novembrī, rīta pusē traktors piedalīsies Lietuvas lauksaimnieku pasākumā Kedaiņos. Savukārt pirms galamērķa sasniegšanas Briselē traktoram paredzēts arī apstāšanās pasākums Berlīnē, kur plānota tikšanās ar Vācijas lauksaimnieku organizācijām.

Visas ar akciju saistītās aktivitātes ir saskaņotas ar attiecīgo pilsētu vadību. Savukārt tehnisku iemeslu dēļ visu ceļu līdz Briselei traktors nespēs nobraukt, līdz ar to lielāko daļu maršruta tas tiks vests īpaši noformētā treilerī.

Plānots, ka traktors Briseli sasniegs 22.novembrī, kad notiks Eiropas Savienības (ES) samits par ES daudzgadu budžetu 2014.-2020. gadam. Protesta akcijas norisi sadarbībā ar Igaunijas un Lietuvas organizācijām nodrošina Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA).

Kā ziņots, Latvijas prasība Briselei ir objektīvi tiešie maksājumi visiem ES lauksaimniekiem, nosakot, ka minimālais maksājumu līmenis ir vismaz 80% apmērā no ES vidējā maksājuma, kas ir jāsaņem ikvienai ES dalībvalstij, sākot jau ar 2014.gadu. Tiešmaksājumi Latvijas zemniekiem patlaban ir viszemākajā līmenī ES, nepārsniedzot 63 latus par hektāru, kamēr vidējais ES rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!