Foto: LETA

Pēc izvērtēšanas no AS "Augstsprieguma tīkls" izstrādātā Elektroenerģijas pārvades sistēmas attīstības desmit gadu plāna izņemts jauns savienojums ar Lietuvu, kura lēstās izmaksas bija 85 miljoni latu, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) publicētais dokuments un "Augstsprieguma tīkla" sniegtā informācija.

Uzņēmuma valdes loceklis Arnis Staltmanis biznesa portālam "Nozare.lv" skaidroja, ka piektais savienojums starp abām valstīm nepieciešams pie lielas jaudas Visaginas atomelektrostacijas, bet pašreizējā informācija liecina, ka tā būs mazāka.

Tādējādi plānā paredzētās kopējās investīcijas projektiem, kuriem iecerēts piesaistīt arī Eiropas Savienības (ES) finansējumu, desmit gadu laikā no 2012.gada līdz 2021.gadam ir 228,72 miljoni latu bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) iepriekšējā plāna redakcijā norādīto 313,72 miljonu latu vietā.

Izmaiņas notikušas arī to projektu sarakstā, kurus paredzēts finansēt pašu spēkiem.

Kopējā investīciju summa ir pieaugusi par 12,14 miljoniem latu līdz 161,73 miljoniem latu bez PVN, tai skaitā apakšstacijām paredzētais finansējums audzis par 8,35 miljoniem latu līdz 107,82 miljoniem latu, gaisvadu līnijām paredzētais finansējums audzis par 4,18 miljoniem latu līdz 42,75 miljoniem latu, kabeļu līnijās paredzētais ieguldījums palicis nemainīgs 4,65 miljonu latu apmērā, bet pārējiem pasākumiem plānots 6,51 miljons latu.

Saskaņā ar plānu ES līdzfinansējumu varētu saņemt "Kurzemes loka" projekts, jauns savienojums ar Igauniju.

SPRK padome šonedēļ sēdē apstiprināja plānu, kas tagad publicēts regulatora mājaslapā. Plānā paredzēta pārvades sistēmas attīstība un nepieciešamie finanšu ieguldījumi pārvades sistēmas operatora objektos turpmākajos desmit gados.

Izvērtējot plānu, regulators pārbaudījis tā atbilstību Eiropas Nacionālo elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoru asociācijas (ENTSO-E) kopienas tīkla attīstības desmit gadu plānam. Paredzēts, ka kopienas plānā ietvertie projekti novērsīs starpvalstu savienojumu pārslodzes, ņemot vērā elektroenerģijas tirgus darījumu apjomus reģionā, paredzamo "Nord Pool Spot" elektroenerģijas biržas darbību Latvijā, kā arī nepieciešamību nodrošināt pārvades jaudas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!