Šā gada pirmajā ceturksnī reģionālo maršrutu autobusos un vilcienos tika pārvadāti pieci miljoni pasažieru, kas ir par aptuveni 50% mazāk, salīdzinot ar analogu periodu pērn, un par 55%, salīdzinot ar analogu periodu 2019. gadā. Būtiski samazinoties pasažieru skaitam, visā valstī tika slēgti vairāki reisi tajos maršrutos, kuru pamatfunkcija nav saistīta ar iedzīvotāju nogādāšanu darbavietā vai izglītības iestādē. Tādējādi autobusu nobraukums jeb maršrutu tīkla apjoms samazinājās par 1365 kilometriem, salīdzinot ar 2020. gada pirmo ceturksni, un 1472 kilometriem, salīdzinot ar 2019. gada pirmo ceturksni, informēja Autotransporta direkcija.

28. maijā Sabiedriskā transporta padome tika iepazīstināta ar sabiedriskā transporta nozares rādītājiem pirmajā ceturksnī. 2021. gada pirmajā ceturksnī reģionālo maršrutu autobusos pārvadāto pasažieru skaits ir samazinājies par 51%, bet vilcienos – 48%, salīdzinot ar 2020. gada pirmo ceturksni. Savukārt, salīdzinot ar 2019. gada pirmo ceturksni, samazinājums autobusos ir par 56%, bet vilcienos – par 52%. Šogad īslaicīgi ir atcelti 95 reisi, tomēr nepieciešamības gadījumā tie tiek operatīvi atjaunoti. Sakarā ar mācību atjaunošanu klātienē vai atcelšanu izmaiņas veiktas 184 reisos: atjaunoti 152 reisi, bet slēgti – 32.

Kopumā šogad ir atklāti 37 jauni reisi un slēgti – 44 reisi. Cita veida izmaiņas (piemēram, papildu pieturu iekļaušana reisā) ir veiktas 724 reisos.

Jau ziņots, ka 27. maijā Ministru kabinets ir apstiprinājis Satiksmes ministrijas papildus pieprasīto finansējumu 13 miljonu eiro apmērā, lai kompensētu zaudējumus reģionālās nozīmes pārvadājumos ar autobusiem un vilcieniem, kas radušies sakarā ar ārkārtējās situācijas noteiktajiem drošības un sociālās distancēšanās pasākumiem sabiedriskajā transportā.

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja starptautisko pārvadājumu jomā, autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanā, kā arī sabiedriskā transporta plānošanā. Autotransporta direkcijas uzdevums ir īstenot virkni pasākumu kompleksu, lai Latvijas autopārvadātājiem tiktu nodrošināta likumīga iespēja veikt pārvadājumus Latvijas teritorijā un ārpus tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!