Foto: Publicitātes foto

Pirmdien, 25. janvārī, Rīgā atklāts mazumtirgotāja SIA "Lidl Latvija" loģistikas centrs. Pasākums norisinājās tiešsaistē.

Uzņēmumā norāda, ka "Lidl Latvija" loģistikas centra atklāšana ir pamats kompānijas darbības sākšanai Latvijā un Igaunijā. Loģistikas centra atvēršanai sekos veikalu tīkla atklāšana Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Tajā piedalījās arī amatpersonas, loģistikas centra būvniecībā iesaistītie uzņēmumi, kā arī "Lidl Latvija" sadarbības partneri. "Lidl Latvija" un "Lidl Eesti" valdes priekšsēdētājs Jākobs Jozefsons (Jakob Josefsson) norādīja, ka drošība uzņēmumam ir pirmajā vietā. Latvijā "Lidl" ir radījis 1200 jaunas darba vietas, tai skaitā vairāk nekā 150 jaunatvērtajā loģistikas centrā.

Vācijas vēstnieks Kristians Helts atzīmēja, ka šis ir labs signāls ekonomikai pandēmijas laikos. Turklāt vietējiem ražotājiem būs iespēja piedāvāt uzņēmumam savus ražojumus gan Latvijā, gan arī ar savu produkciju nokļūt citu valstu "Lidl" veikalu plauktos. Savukārt Rīgas mērs Mārtiņš Staķis uzsvēra Rīgas nozīmi ceļā uz Ziemeļeiropas metropoli.

"Lidl" šobrīd ir viens no lielākajiem vācu investoriem Latvijā. Uzņēmumā norādīja, ka darbinieki saņem lielākas algas nekā vidēji mazumtirdzniecības nozarē.

"Lidl" loģistikas centrs Rīgā aizņem 51 000 kvadrātmetru, tas ir tik pat liels kā divas arēnas "Rīga" vai seši futbola laukumi. To veido 45 tūkstošu kvadrātmetru liela noliktavu zona. Atlikušo ēkas daļu aizņem biroja telpas. Šeit izveidota arī ēdnīca un atpūtas telpas. Par uzņēmuma līdzekļiem apzaļumota apkārtējā teritorija – iestādīti 600 koki un aptuveni 2000 krūmi. Izbūvēts teju 1,5 kilometrus garš Dzelzavas ielas posms, kas ir nozīmīgs solis ieplānotajai Dzelzavas ielas un autoceļa P4 savienojuma izveidei Stopiņu novadā.

Loģistikas centra celtniecībā izmantoti ilgtspējīgi būvmateriāli un videi draudzīgi tehniskie risinājumi, piemēram, siltuma atkārtota un ūdens efektīva izmantošanu. Ēkai piešķirts EDGE sertifikāts, kas apliecina vismaz 24% enerģijas un 27% ūdens ietaupījumu. Tāpat jaunais loģistikas centrs izmanto tikai 100% atjaunojamo elektrību, ko nodrošina "Latvenergo".

Lielāko daļu no siltumapgādes loģistikas centrā veido otrreizēji izmantota siltumenerģija, kas iegūta kā blakusprodukts no aukstuma kameras. Lai uzlabotu darba efektivitāti zemas temperatūras vidē, aukstuma kamera aprīkota ar inovatīviem gravitācijas plauktiem. Savukārt vienmērīgu klimatu plašajās telpās uztur automatizēta termoregulācija.

Produktu uzglabāšanu nodrošina sešas temperatūras zonas (-24°C – saldētiem produktiem, +1°C – svaigajiem, piemēram, piena un gaļas produktiem, +4°C un 90-95% mitruma – eksotiskajiem augļiem un dārzeņiem, +14°C – augļiem un dārzeņiem, +20°C – īpašā zona šokolādei, +18°C – pārējiem produktiem). Vienā ēkā tiek uzglabāti visi "Lidl" svaigās un saldētās produkcijas veidi, nodrošinot tiem nepieciešamo temperatūru un gaisa mitrumu.

"Lidl" veic dažādas pārbaudes loģistikas centrā. Augļiem un dārzeņiem tiek veiktas kvalitātes pārbaudes katrai piegādei, kā arī izlases veidā pārbaudīta pesticīdu esamība tajos. Šīs analīzes veic neatkarīga laboratorija Vācijā, jo "Lidl" standarti paredz, ka pieļaujamai pesticīdu normai ir jābūt par trešdaļu mazākai nekā to nosaka starptautiskie standarti.

Atkritumu šķirošanas zonā atrodas četras industriālās preses: kartona, koka, krāsainās un bezkrāsainās plastmasas sagatavošanai tālākai pārstrādei. Īpaša vieta izveidota arī tekstilmateriālu šķirošanai. Kopumā šeit tiks šķiroti vairāk nekā 30 atkritumu veidi. Turklāt visā piegādes ķēdē tiek izmantotas gan ierastās koka, gan pārstrādātās plastmasas paletes.

Preču komplektēšanu "Lidl" Latvijas un Igaunijas veikaliem loģistikas centrā nodrošinās 125 tehnikas vienības, kas pa 87 rampām saņems un izsniegs vismaz 12 metru augstos palešu plauktos izvietotas preces. Plauktu kopējais garums sasniedz trīs kilometrus.

"Lidl Latvija" loģistikas centrs Dzelzavas ielā 131, Rīgā, ekspluatācijā tika nodots 2020. gada jūlijā. Loģistikas centra platība ir 51 000 kvadrātmetru, un tajā atrodas arī uzņēmuma galvenais birojs. "Lidl Latvija" loģistikas centra būvniecībā, kas sākās 2018. gadā, ieguldīti vairāk nekā 55 miljoni eiro. Būvniecību nepilnu divu gadu laikā īstenoja būvkompānija "Merks".

Baltijas valstīs "Lidl" veikali patlaban strādā tikai Lietuvā, taču Latvijā "Lidl" ir pabeidzis darbinieku komplektāciju, kā arī ekspluatācijā ir nodotas vairāk nekā desmit veikalu ēkas. Kompānija "Lidl Latvija" reģistrēta 2016. gada oktobrī, un tās pamatkapitāls ir 251,5 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Vācijas "C E - Beteiligungs-GmbH". "Lidl" ir daļa no Nekarzulmā (Vācijā) bāzētās "Schwarz Group", tās apgrozījums 2019. finanšu gadā sasniedza 113,3 miljardus eiro. Pašlaik "Lidl" strādā vairāk nekā 310 000 darbinieku 32 pasaules valstīs. "Lidl" ir vairāk nekā 11 200 veikali un 200 loģistikas centri 29 valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!