Foto: Pexels.com/Jahoo Clouseau

Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomē Luksemburgā ES dalībvalstis apspriedušas situāciju lauksaimniecības un pārtikas preču tirgū pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Zemkopības ministrs Armands Krauze rosinājis apspriest Krievijas lauksaimniecības produktu importa aizliegšanu ES, informē Zemkopības ministrijā.

Situācija Latvijas lauksaimniecībā šogad saglabājas sarežģīta, un lauksaimniecības uzņēmumiem varot rasties ilgstošas grūtības. Radušās bažas, ka konflikts Tuvajos Austrumos un iespējamais naftas cenu kāpums varētu vēl vairāk palielināt ekonomisko nenoteiktību.

Lauksaimniecības nozare Latvijā joprojām saskaras ar ražošanas izmaksu kāpumu, bet vienlaikus tiek pieredzēts arī saražotās produkcijas cenu kritumus, piemēram, graudaugiem. Tāpat nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ arī ražas šogad ir ļoti sliktas.

Turklāt pēdējā laikā palielinās graudu importa no Krievijas negatīvā ietekme uz Latvijas graudkopības nozares konkurētspēju gan vietējā, gan eksporta tirgos, norāda ministrijā.

Krievijai 2023./2024. gada sezonā tiek prognozēts trešais visu laiku lielākais kviešu ražas apjoms, vienlaikus arī ražošanas izmaksas Krievijā ir zemākas nekā ES, un tas vēl vairāk apgrūtina Latvijas ražotāju konkurētspēju.

Arī Eiropas Komisijas (EK) analīze par tirgus norisēm liecinot, ka Krievija turpinās kviešus eksportēt rekorda apjomos un tempā.

Tāpēc Krauze padomes sanāksmē paudis bažas par Krievijas izcelsmes graudu nonākšanu ES tirgū un aicinājis EK izvērtēt tā ietekmi uz tuvākajām Krievijas robežvalstīm un ES graudu nozari kopumā.

Ņemot vērā situāciju, zemkopības ministrs aicinājis sākt diskusiju par Krievijas graudu importa aizliegumu uz ES valstīm.

Vienlaikus viņš uzsvēris, ka šis priekšlikums neparedz ierobežot Krievijas graudu tranzīta iespējas uz trešajām valstīm, lai neradītu negatīvu ietekmi uz globālo pārtikas nodrošinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!