Foto: Publicitātes foto
Šogad gandrīz divas reizes palielinājusies iedzīvotāju interese par meža cirsmu atlieku vākšanu, ko bez maksas piedāvā SIA "Rīgas Meži".

Uzņēmums ir saņēmis jau vairāk nekā simts iesniegumu ar vēlmi iegūt pēc mežistrādes darbiem mežos palikušos koku stumbrus, kuru diametrs nepārsniedz 30 cm, galotnes un zarus. Tāpat iedzīvotāji malkai var vākt arī pēc jaunaudžu kopšanas nozāģēto pamežu, krūmus. Šādu iespēju uzņēmums cilvēkiem piedāvā pēc tam, kad konkrētajā teritorijā pilnībā pabeigta mežistrāde, zaru savākšana un šķeldošana.

Uzņēmums gan uzsver, ka ir svarīgi saņemt atļauju un ievērot drošības nosacījumus

Jāņem vērā:
- lai sāktu vākt cirsmu atliekas, konkrētajā mežniecībā jāsaņem atļauja; pēc tam mežniecības pārstāvis ierāda teritoriju, kurā atļauts vākt materiālus apkurei, nosaka laiku, kā arī sniedz citus norādījumus, kuri konkrētajā vietā jāievēro (piemēram, ceļi, pa kuriem drīkst izvest savākto koksni);
- ciršanas atliekas ir pēc mežizstrādes un meža kopšanas darbiem uz zemsedzes palikušie koku zari vai mazie kociņi; tie nav atsevišķi stāvoši nokaltušie koki vai zemē guļošie stumbri, kuros mitinās kā putni, tā arī kukaiņi un kuri ir nozīmīgi daudzu augu un dzīvnieku sugu pastāvēšanai un bioloģiskās daudzveidības nodrošināšanai, t.sk. tie kalpo kā barotnes;
- darbu laikā jālieto ķivere, jāvelk droši apavi un apģērbs; malkas vācējiem ir jārūpējas arī par to, lai netiktu apdraudēta citu meža apmeklētāju drošība; "Rīgas Meži" aicina ievērot arī ugunsdrošības pasākumus, kā arī vadīties pēc principa: "ko mežā ienes, to iznes!"

Noteikto apkures materiālu vākšana bez atļaujas, saskaņojuma un drošības prasību ievērošanas ir aizliegta. Ikdienā "Rīgas Mežu" mežsargi dodas apgaitās un uzrauga mežā notiekošo.

Tāpat "Rīgas Meži" aicina savās teritorijās esošās pašvaldības apzināt cilvēkus ar mazākiem ienākumiem, kuriem ciršanas atliekas būtu liels atspaids apkures sezonā.

Uzņēmums atgādina, ka meža kopšanas darbi uzņēmuma aptuveni 60 tūkst. ha pārziņā esošajos mežos faktiski notiek visu laiku (izņemot putnu ligzdošanu: aprīļa vidus – jūnija beigas). Tas nozīmē, ka ciršanas atliekas lielākā vai mazākā apjomā pieejamas gandrīz visu gadu.

Līdz šim iedzīvotāju interese par iespēju bez maksas iegūt mežizstrādes atliekas vienlīdz aktīva bijusi visās piecās "Rīgas Mežu" mežniecībās – Daugavas (Ogres, Daugmales puse), Katrīnas (Limbažu puse), Gaujas (Ropažu, Ādažu puse), Tīreļu (Mārupes, Olaines puse), kā arī Rīgas mežniecībā.

SIA "Rīgas Meži" ir 2008.gadā dibināts pašvaldības uzņēmums, kas apsaimnieko galvaspilsētai piederošos mežus, dārzus un parkus. Uzņēmums pārziņā ir 62 tūkst. ha meži, 399 ha Rīgas parki un apstādījumi (125 objekti), kā arī kultūras un atpūtas parks "Mežaparks" (385 ha). "Rīgas Meži" rūpējas par šo teritoriju ilgtspējīgu attīstību, bioloģisko daudzveidību un pieejamību sabiedrībai. Uzņēmumā ir Daugavas, Gaujas, Katrīnas, Rīgas un Tīreļu mežniecības, kā arī kokaudzētava un kokzāģētava "Norupe". Uzņēmums īsteno vides izglītības programmu "Zaļā klase". "Rīgas Mežu" objekti atrodas Rīgas un Jūrmalas pilsētu, kā arī Ādažu, Ķekavas, Limbažu, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils un Siguldas novadu teritorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!