Foto: DELFI

Saeimas pieņemtie grozījumi "Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz, ka alkohola pircējiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem bez uzaicinājuma pārdevējam būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, paredz arī pircēja atbildību, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis.

"Darba grupā vienojamies un tā tas tika nobalsots arī Saeimā, ka jaunajā normā ir arī pircēja atbildība. Proti, ja jaunais cilvēks ir maldinājis pārdēvēju, tad vainīgais būs pircējs. Jo pārdevējs ne vienmēr var noteikt personas vecumu, nepārliecinoties personu apliecinošos dokumentos, un it īpaši, ja ir runa par 25 gadiem," atzina Krūzītis.

Tāpēc pareizāk būtu bijis, ka, iegādājoties alkoholu, jebkurai personai būtu jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, lai neradītu nevajadzīgus likuma pārkāpumus vai nevajadzīgus pārpratumus veikalā, piebilda LPTA izpilddirektors.

"Alkoholu pārdodot jaunam cilvēkam, ir jāpārliecinās, vai viņam ir jau 18 gadi, tad 25 gadi, kas pircējam ir jāapliecina ar personu apliecinošu dokumentu. Ja dokuments netiek uzrādīts, pārdevējs nedrīkst pārdot alkoholu. Tajā pašā laikā, ja jaunais cilvēks pasaka, ka viņam ir 26 gadi, pārdevējam nav tiesību alkoholu nepārdot. Iespējams, kādu brīdi šī norma tirgotājiem būs kā nevajadzīga spriedze attiecībās ar pircējiem," skaidroja Krūzītis.

Kas attiecas uz jauniešiem, Krūzītis pauda cerību, ka viņi ātri pieradīs, jo jau patlaban, iegādājoties alkoholiskos dzērienus, daudzi no 18 gadus veciem jauniešiem jau to dara, jo pārdevējs viņiem to lūdz.

Kā ziņots, Saeimas deputāti trešajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Alkohola patēriņa likumā, kas cita starpā nosaka, ka alkohola pircējiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem bez uzaicinājuma pārdevējam būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.

No nākamā gada 1.janvāra alkoholiskos dzērienus, izņemot alu, kurā spirta daudzums nepārsniedz 5,8 tilpumprocentus, lielveikalos būs jātirgo atsevišķā nodaļā un alkoholisko dzērienu degustācija ārpus nodalītās pašapkalpošanās zonas lielveikalā būs aizliegta.

Likumprojekts nosaka aizliegumu tirgot alkoholu arī dienesta viesnīcās, sociālās aprūpes, valsts un pašvaldību iestāžu telpās, izņemot kultūras un sporta iestāžu telpās, piemēram, teātros un koncertzālēs, kā arī izmantojot distances līgumu.

Tāpat likuma grozījumi nosaka, ka alkoholisko dzērienu reklāmā jāietver informācija arī par alkohola pārdošanas, iegādāšanās un nodošanas aizliegumu nepilngadīgām personām. Alkoholiskos dzērienus nedrīkstēs reklamēt arī vides reklāmās.

Kā norāda likumprojekta autori, Latvija ir to Eiropas valstu vidū, kurās alkohola patēriņš jauniešu vidū ir viens no augstākajiem, alkohola pieejamība vērtējama kā augsta, un pēdējo piecu gadu laikā situācija nav mainījusies uz labo pusi.

LPTA izveidota 2010.gadā, un tajā apvienojušies mazumtirdzniecības uzņēmumi ar valstiski atbildīgu skatījumu uz tirdzniecību un augstiem uzņēmējdarbības standartiem. Patlaban LPTA darbojas veikalu tīkli "Iki", "Rimi Latvia", "Maxima", kā arī "Narvesen".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!