Foto: Shutterstock

Ņemot vērā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) otrdienas, 3. septembra, rītā sāktās kratīšanas vairākās Latvijas būvfirmās un pie valsts amatpersonām, portāls "Delfi" apkopojis lielākās Latvijā darbojošās būvkompānijas.

Izvērtējot būvniecības uzņēmumus pēc to apgrozījuma 2018. gadā, topa virsotnē šoreiz atrodas kompānija "UPB". Tās apgrozījums pērn bija 168 miljoni eiro. Otro vietu ieņēmis "Merks" ar 144 miljoniem eiro, liecina "Crediweb.lv" dati.

Jāņem vērā, ka būvniecības kompāniju konsolidētie finanšu rezultāti rādītu nedaudz atšķirīgu ainu. Piemēram, "UPB" savā konsolidētajā gada pārskata informē, ka grupas apgrozījums pērn bijis 197 miljoni eiro. Tāpat sarakstā atrodami vairāki "LNK" grupas uzņēmumi – "LNK Industries", "LNK Construction" u.c. Līdzīgi uzņēmumu struktūra veidota arī "Skonto" grupas uzņēmumos. Topa augšgalā atrodami "Skonto Prefab", "Skonto būve" un "Skonto Plan Ltd". Šādos gadījumos ne visi grupas uzņēmumi tieši nodarbojas ar pašu būvniecību, bet vienlaikus ir saistīti ar to – ražo izejvielas, specifiskas konstrukcijas utt. Jau iepriekš "Skonto" grupa informēja, ka visas grupas kopējais apgrozījums pērn sasniedzis 225 miljonus eiro.

Saskaņā ar neoficiālu informāciju, kratīšanas notiek vairāk nekā desmit būvuzņēmumos un ir saistītas ar kādu izmeklēšanu par iespējamu karteļa vienošanos. Viena no būvfirmām, kurā KNAB veic procesuālās darbības, ir "Rere Group", aģentūrai LETA apstiprināja "Rere Group" valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš. "Jā, varu apstiprināt, ka KNAB darbinieki atrodas biroja ēkā un veic savu darbu, uzdod jautājumus. Man viņi neko nav jautājuši, tāpēc nezinu, ar ko šīs darbības ir saistītas," sacīja Āboltiņš-Āboliņš.

KNAB portālam "Delfi" apstiprināja, ka birojs kopīgi ar Konkurences padomi (KP) veic tiesas sankcionētas neatliekamās kriminālprocesuālās darbības. "Šādas darbības īstenotas, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu vismaz desmit lielāko būvniecības nozares uzņēmumu iesaisti noziedzīgos nodarījumos un Konkurences likuma pārkāpumos," norādīja KNAB.

"ReRe būve" apgrozījums pērn sasniedzis 46 miljonus eiro, liecina "Crediweb.lv" dati. Tāpat ar ievērojamu apgrozījumu darbojušies citi grupas uzņēmumi – "ReRe meistari" un pilnsabiedrība "ReRe būve 1".

Šobrīd skaļi "Rere Group" vārds izskanējis saistībā ar JRT ēkas rekonstrukciju. Jāatgādina, ka "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) jūlijā paziņoja par līguma laušanu ar pilnsabiedrību "ReRe būve 1". VNĪ ieskatā lēmums par līguma laušanu pieņemts, jo būvnieka darbībā konstatēta virkne būtisku pārkāpumu. Tostarp darbi veikti neatbilstošā kvalitātē, pirms darbu sākšanas nav pienācīgi izpētīta projekta dokumentācija, ir izsniegti nepatiesi apliecinājumi, kā arī nav ievēroti nolīgtie termiņi un darba drošības noteikumi. Savukārt "ReRe būve 1" norādīja, ka VNĪ līguma uzteikumu uzskata par nepamatotu. Konflikts ir eskalējies līdz tiesvedības procesam.

Būvniecības nozare zem KNAB lupas

Jāatgādina, ka KNAB šogad jau viesojies "Skonto būvē". 8. jūlijā KNAB darbinieki veica procesuālas darbības "Skonto" grupas līdzīpašnieka Gunta Rāvja birojā un dzīvesvietā. Rāvis tika aizturēts un uz laiku atradās izolatorā. Rāvis pēc iznākšanas no izolatora žurnālistiem teica, ka vainu inkriminētajā noziegumā neatzīst un viņam nav izprotamas KNAB paustās aizdomas. Kriminālprocess sākts par kukuļa piedāvājumu valsts amatpersonai un par kukuļa pieņemšanu. Iespējams, šajā kriminālprocesā kukuļošana saistīta ar LU Akadēmiskā centra topošās Rakstu mājas būvniecību. KNAB izmeklētajā kriminālprocesā tika aizturēta Latvijas Universitātes (LU) rektora vietniece Baiba Broka (VL-TB/LNNK) un uzņēmēji Guntis Rāvis un Ivars Millers. KNAB iepriekš informēja, ka birojs esot ieguvis ziņas, kas liecina, ka kāda valsts amatpersona, būdama iepirkumu komisijas priekšsēdētāja vietniece, iespējams, darbojusies konkrētu uzņēmēju interesēs. Procesa virzītāja rīcībā esošie fakti dod pamatu uzskatīt, ka valsts amatpersona, iepriekš vienojoties, pieņēmusi uzņēmēju kukuļa piedāvājumu, kukuli noformējot kā ziedojumu kādai biedrībai. Iespējamā kukuļa summa neesot mazāka par 20 000 eiro. Savukārt ar piektdienu, 19. jūliju, "Skonto" grupas uzņēmumu vadību pārņēma Gunta Rāvja dēls – Rihards Rāvis, kurš iepriekš ieņēma grupas uzņēmumu attīstības vadītāja amatu. Vienlaikus Rihards Rāvis kļuvis arī par grupas uzņēmumu kapitāla daļu turētāju.

Tāpat šā gada jūlijā "Ceļu būvniecības sabiedrībā "Igate"" notikušas kratīšanas un nopratināti darbinieki. "Delfi" jau vēstīja, ka KNAB aizdomās par kukuļņemšanu no uzņēmēja aizturējis Dobeles novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāju Lailu Šereiko. Savukārt aģentūra LETA, atsaucoties uz tās rīcībā esošu informāciju, ziņoja, ka Šereiko, būdama iepirkumu komisijas priekšsēdētāja, esot pieņēmusi kukuļus no "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" dažādu materiālu labumu veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!