Foto: F64

Valdība otrdien pēc vairāk nekā stundu ilgas lemšanas akceptēja Enerģētikas likuma grozījumus, kas paredz Latvijā sākt dabasgāzes tirgus liberalizācijas pirmo posmu – nodrošināt trešajām personām piekļuvi dabasgāzes sistēmai.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce skaidro, ka tas nozīmē, ka līdz 2015. gada 1. janvārim līdzšinējam monopolistam "Latvijas Gāze" būs jānodala uzņēmums, kas nodarbosies ar dabasgāzes sadales sistēmas uzturēšanu.

Pēc "Latvijas Gāzes" valdes priekšsēdētāja Adriana Dāvja pieprasījuma un neraugoties uz to, ka pirmdien likumprojekts tika izskatīts atklātā Ministru kabineta komitejas sēdē, otrdien valdība par grozījumiem lēma aiz slēgtām durvīm.

"Delfi" jau ziņoja, ka, biedējot ministrus Ekonomikas ministrijas sagatavoto Enerģētikas likuma grozījumu pieņemšanas sekām, Dāvis klāstīja, ka ministrija nepareizi traktē tirgus liberalizācijas jēdzienu un likumā paredzētā sadales sistēmu operatora un grāmatvedības nodalīšana novedīs pie dabasgāzes cenu pieauguma.

Arī otrdien viņš uzsvēra, ka, pieņemot Ekonomikas ministrijas virzīto likumprojektu, Latvijai draud tiesu darbi – "Latvijas Gāzes" akcionārs "Gazprom" jau noslēdzis līgumu ar juristiem, lai uzņēmuma piespiedu sadalīšanas ieceri apstrīdētu tiesā. Proti, atbilstoši "Latvijas Gāzes" privatizācijas līgumam, līdz 2017. gadam piešķirtas ekskluzīvas tiesības uz gāzes pārvadi, sadali un tirdzniecību Latvijas teritorijā.

Pūce gan apgalvo, ka Ekonomikas ministrijas juristi, vērtējot investīciju un privatizācijas līgumu nosacījumus, konstatējuši, ka nav pamata uzskatīt, ka Enerģētikas likuma grozījumu pieņemšana būtu vērtējama kā šo līgumu pārkāpums, jo sadales operatora nodalīšana neietekmēšot "Latvijas Gāzes" investīciju atdevi.

Dāvis neslēpj, ka "Latvijas Gāze" labprāt saimniekotu Inčukalna gāzes krātuvē arī pēc 2017. gada, kad ekskluzīvās tiesības tai vairs nebūs.

Vaicāts, vai paģērot par dabasgāzes tirgus liberalizāciju runāt aiz slēgtām durvīm, Dāvis cerējis panākt labvēlīgāku ministru attieksmi, "Latvijas Gāzes" valdes priekšsēdētājs sacīja, ka aiz slēgtām durvīm, viņaprāt, esot iespējams veidot pragmatiskāku sarunu.

"Delfi" jau vēstīja, ka savulaik Saeimas Tautsaimniecības komisija slēgtā sēdē pēc Dāvja uzklausīšanas nolēma atlikt dabasgāzes tirgus atvēršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!