Foto: Shutterstock
Covid-19 pandēmija un darbs attālināti mudinājis daudzus lūkoties savas mājas vai vismaz sava zemes stūrīša virzienā, darījumu skaits ir būtiski audzis, savukārt vidējā cena ir samazinājusies. Tas, no vienas puses, izklausās pretrunīgi, no otras, loģiski pamatojami.

Proti, īpašumu izvēlē nozīmīgākais faktors ir cena, 2020. gadā jo īpaši daudz darījumu gan Rīgā, gan Pierīgā ir bijis ar zemi un mājiņām dārzkopības sabiedrību teritorijās, savukārt dārgāki īpašumi, piemēram, Mežaparkā vai Ķīpsalā pirkti reti, skaidro "Arco Real Estate" valdes loceklis un Vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukalējs.

Kompānijas "Arco Real Estate" apkopotie tirgus dati rāda, ka darījumu skaits ar privātās apbūves zemes gabaliem, kuru platība ir virs 600 kvadrātmetriem, Rīgā un un tās apkārtnē 2020. gadā kopumā ir audzis par 25 %, turklāt īpaši pamanāms pieaugums bijis Rīgā (35%). Savukārt Rīgas apkārtnē darījumu skaits kāpis par 23 %.

Pierīga novados kopumā notika 1618 darījumi, kas ir augstākais rādītājs pēdējos septiņos gados. Tajos pieaugums jo īpaši konstatēts lētākiem apbūves zemes gabaliem.

Savukārt dati par privātmāju iegādi rāda, ka darījumu skaits Rīgā un Pierīgā kopumā pagājušajā gadā audzis par 8%. Rīgā veikti 402 darījumi (pieaugums par 1%), bet Pierīgā – 1496 darījumi ar privātmājām, kas ir par 10% vairāk nekā ar 2019. gadu.

Tāpat kā ar privātās apbūves zemēm, arī ar privātmājām darījumi pārsvarā notiek dārzkopības sabiedrību teritorijās, piemēram, Rīgas Dārziņos veikti 87 darījumi.

Aktīvi pirkti īpašumi Olaines, Carnikavas, Saulkrastu un Ķekavas novadā, kur ir daudz dārzkopības sabiedrību.

Tādējādi dominējuši darījumi ar salīdzinoši lētiem zemes gabaliem, kuru cena ir 10-20 eiro/m2.
Rīgā savukārt, piemēram, 95 darījumi bija ar zemes gabaliem, kuru platība nepārsniedz 500 m2. Arī tas ir tipisks dārzkopības kooperatīvu īpašums.

Pierīgā darījumu skaits visvairāk audzis Mārupes novadā, kur salīdzinoši dārgāka zeme, tomēr tas neatsver to darījumu 'masu', kuri notikuši ar zemi "dārziņos".

Pretēji darījumu skaita pieaugumam privātmāju apbūves zemes cenām Rīgā un Rīgas apkārtnē tika novērots cenu samazinājums – darījumu vidējā cena Rīgā samazinājās par 12%, bet Rīgas apkārtnē par 5%.

Arī privātmāju cenas Rīgā samazinājās – vidēji par 4%. Lielākā daļa darījumu (87%) ar privātmājām Rīgā notika cenu amplitūdā līdz 175 tūkstošiem eiro. Par lielākām summām darījumu skaits bija ievērojami mazāks.

Savukārt Rīgas apkārtnē privātmāju cenām bija augšupejoša tendence (vidēji par 3%), tomēr kopējos rādītājus uz leju pavilkuši jau vairākkārt piesauktie lētākie īpašumi dārzkopības saimniecību teritorijās. Lielākā daļa privātmāju darījumu (59% no kopējā skaita) Rīgas apkārtnē 2020. gadā notika par summu līdz 50 tūkstošiem eiro.

Šī bija izteikta pagājušā gada tendence, kura pirms tam nebija novērota, atzīst Māris Laukalējs.

Tikmēr aktivitāte jaunu privātmāju būvniecībā pērn samazinājās. Salīdzinot ar 2019. gadu, izsniegto būvatļauju skaits viena dzīvokļa māju jaunbūvēm bija par 9% mazāks. Pēc vērtētāja domām, te varētu runāt par Covid-19 pandēmijas ietekmi, iespējams, bija aizķeršanās ar dokumentācijas kārtošanu.

Arī šogad ir vērojamas līdzīgas tendences, papildina nekustamā īpašuma kompānijas "Baltic Expert" vadītājs Mareks Zaikovskis. Pieprasījums pēc nelielām mājām, zemes gabaliem ir augsts, pat tālāk no Rīgas. Cilvēki sludinājumu arhīvos atrod reiz publicētos piedāvājumus, zvanot, bet nav jau īsti ko piedāvāt, viņš piebilst. Kopumā cilvēki meklē privātmājas, kuru cena nepārsniegtu 250 tūkstošus eiro, piedāvājums ir šaurs, lielākoties pieejami ir dārgāki īpašumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!