Foto: Publicitātes attēli

Nepilnu mēnesi pēc atklāšanas, zemnieku uzņēmums "Latvijas piens" uzsācis vājpiena koncentrāta un saldā krējuma eksportu. Uz vairākām Eiropas Savienības valstu piena pārstrādes rūpnīcām jau aizvestas kopumā 125 tonnas vājpiena koncentrāta un 25 tonnas saldā krējuma, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

"Latvijas pienā" saražoto vājpiena koncentrātu rūpnīcas tālāk pārstrādās sierā, saldējumā un vēl citos piena produktos, savukārt saldo krējumu - sviestā.

Pirms eksporta uzsākšanas ārvalstu sadarbības partneri testējuši "Latvijas pienā" saražotās produkcijas kvalitāti un atzinuši tos par atbilstošiem, izsakot arī atzinību par operatīvo pārstrādes iekārtu regulēšanas procesu. Pēc analogu Eiropas rūpnīcu pieredzes iekārtu regulēšana un produkcijas ražošana testa režīmā parasti ilgst vismaz divus mēnešus.

"Ražošanas uzsākšana ar tādām modernām ražošanas iekārtām, kādas uzstādītas "Latvijas pienā" prasa laiku, pacietību un zināšanas. Sadarbojoties "Latvijas piena" komandai ar iekārtu uzstādītājiem no, Šveices un Čehijas, īsā laikā esam esam nodrošinājuši piena pārstrādi eksportspējīgā produktā," sacījis "Latvijas piens" tehniskais direktors Armands Lūsis.

Piena pārstrādi nelielos apjomos "Latvijas piens" uzsāka jūnija beigās. Testa režīmā saražotais vājpiena koncentrāts tika izmēģināts uzņēmuma līdzīpašniekam, zemnieku kooperatīvam "Trikāta KS" piederošajā "Trikātas siera" ražotnē, pārstrādājot to sierā.

 Augustā ražošanas apjomi pieaugšot un uzņēmums plāno saražot kopumā aptuveni 500 tonnas vājpiena koncentrāta un 200 tonnas krējuma par konkurētspējīgu cenu, kas nodrošinātu tirgus situācijai atbilstošu piena iepirkuma cenu 600 rūpnīcas īpašniekiem - kopperatīvu "Trikāta KS", "Dzēse" un "Piena partneri KS" zemniekiem.

Vienlaikus augustā "Latvijas piens" uzsāks siera ražošanas iekārtu uzstādīšanu. Siers ar augstu pievienoto vērtību būs pamatprodukcijas veids un tā ražošanu uzsāks oktobrī. Rūpnīcā tiks uzstādīta arī ultrafiltrācijas iekārta, kas nodrošinās siera ražošanas procesā radušos sūkalu pārstrādi sūkalu proteīnā un sūkalu koncentrātā, kas ir pieprasīti eksporta produkti. "Latvijas pienā" līdz gada beigām tiks uzstādītas visas tehnoloģiskās iekārtas, kas nodrošinās piena bezatlikumu pārstrādi.

Kā ziņots, SIA "Latvijas Piens" dibinātāji ir piensaimnieku kooperatīvi "Trikāta KS", "Dzēse" un "Piena partneri KS", kas apvieno 600 zemnieku saimniecības visā Latvijā.

10,4 miljonus latu vērtās rūpnīcas pamatakmens tika likts pērn 28.septembrī. Kooperatīva 600 biedru līdzfinansējums ir viens miljons, kredīts - aptuveni 6,5 miljoni latu, bet Eiropas Savienības fondu finansējums - aptuveni trīs miljoni latu, savukārt valsts garantētais atbalsts ir pieci miljoni latu. Piena pieņemšanas un pasterizācijas jauda būs 250 tonnas vienā maiņā, sieru ražošanas jauda būs no 500 līdz 600 tonnām mēnesī.

Projekta attīstīšanas gaitā pret to asi protestēja Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība, norādot uz projekta attīstītāju vēlmi vēl vairāk sadrumstalot Latvijas piena tirgu, kurā patlaban darbojas 38 pārstrādes uzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!