Foto: LETA

Eiropas Komisijas lēmums, ar kuru no šī gada 1. decembra tiek aizliegti vairāki pesticīdi, un aizliegums ar neonikotinoīdiem kodināt rapšu sēklas pilnībā liedz audzēt Latvijā vasaras rapšus, uzskata Zemkopības zinātniskā institūta vadošais pētnieks Jānis Vigovskis, vēsta "Latvijas Avīze".

Skrīveros šopavasar vairākos lauciņos iesēti nekodināti vasaras rapši, un šobrīd kaitēkļi iznīcinājuši gandrīz visus rapšu augus, neraugoties uz to, ka līdz 13. jūnijam tie jau piecas reizes smidzināti ar atļautajiem insekticīdiem (augu aizsardzības līdzekļi cīņai ar kaitēkļiem). "Šiem smidzinājumiem nav nekādas jēgas. Rapšus kukaiņi noēda, tiklīdz tie parādījās ārā no zemes. Mēs pēc tam iesējām otrreiz, taču kukaiņu uzbrukums turpinās. Paretam kādam augam izdevies izaugt, taču kukaiņi nokož arī ziedus, un nav aizmetusies tikpat kā neviena pākstiņa," laikrakstam atzinis Vigovskis.

Kodinātie rapši kopš 3. maija ir izdzīvojuši gandrīz visi, bet nekodināto vasaras rapšu lauciņi ir kukaiņu izpostīti, vēsta laikraksts.

"Ja ir tādi klimatiskie apstākļi kā šogad, kas ir ļoti labvēlīgi kukaiņu attīstībai, tad bez kodināšanas vasaras rapšus Latvijā izaudzēt nevar, jo kukaiņi tos noēd jau tad, kad tie lien no zemes ārā. Taču tā nav vienīgā nelaime vasaras rapšiem. Tādā vasarā kā šī, kad temperatūra ir virs 20 grādiem un arī naktī ir ļoti silts, insekticīdu iedarbība ir stipri samazināta. Lai nosargātu ražu, mēs esam spiesti smidzināt ar visiem iespējamiem insekticīdiem un tam nav rezultāta. Šeit ir miglots katru nedēļu, bet ziedi ir pilni ar kukaiņiem. 13. jūnijā nomiglojām pēdējo reizi, es kā biškopis esmu pilnīgi pret ziedošu rapšu miglošanu. Inde nokļūs nektārā, un bite to savāks," "Latvijas Avīzei" paudis Vigovskis.

"Es pašreiz rekomendētu zemniekiem pievērsties vasaras rapšiem tikai tādos gadījumos, kad ziemas rapši nav pārziemojuši un augsne ir rudenī miglota ar augsnes herbicīdu, kas savu iedarbību saglabā pusgadu un ilgāk (šādos laukos pavasarī nevar sēt ne graudus, ne citas kultūras). Pārējos gadījumos nez vai būtu vērts rekomendēt audzēt vasaras rapšus, jo izdevumi ir lieli, bet ražas, jau sējot kodinātu sēklu, ir divas reizes mazākas nekā ziemas rapšiem," skaidrojis Vigovskis.

Jau ziņots, ka EK 29.aprīlī pieņēma lēmumu turpmākos divus gadus aizliegt Eiropas Savienībā (ES) izmantot pesticīdus, kas tiek vainoti straujajā bišu populācijas sarukšanā. Aizliegums tiks attiecināts uz trim neonikotinīdu grupas pesticīdiem un stāšoties spēkā jau šogad.

Par aizlieguma noteikšanu balsoja Beļģija, Kipra, Dānija, Francija, Itālija, Malta, Nīderlande, Polija, Slovēnija, Spānija, Zviedrija un arī Latvija. Pret aizliegumu balsoja Austrija, Čehija, Grieķija, Ungārija, Īrija, Lietuva, Portugāle, Rumānija un Slovākija. Tikmēr Lielbritānija, Bulgārija, Somija, Igaunija un Vācija balsojumā atturējās.

Pesticīdu ražotāji - Vācijas kompānija "Bayer" un Šveices uzņēmums "Sygenta" - noliedz, ka to produkti kaitētu bitēm, un apgalvo, ka pētījumi, kas noveduši pie šādiem secinājumiem, ir kļūdaini.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!