Foto: LETA

Ekonomikas ministrija (EM) mikrouzņēmuma nodokli plāno pakāpeniski aizvietot ar diviem nodokļu režīmiem, intervijā biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

"Mēs intensīvi strādājam pie iesācējuzņēmumu jeb "start-up" uzņēmumu likuma, kurā arī būs paredzēts noteikta veida atbalsts uzņēmējdarbības uzsācējiem. Par dažādiem nodokļu atbalsta modeļiem mēs vēl diskutējam. Otra lieta – mēs strādājam pie nodokļu atbalsta modeļa pavisam mazajiem uzņēmējiem. Mēs tos bieži vien saucam par patentuzņēmējiem, bet pēc savas būtības tā ir ļoti vienkārša uzņēmējdarbība, piemēram, dzīvokļu izīrēšana. Te jautājums ir par apgrozījuma augšējo robežu. Mērķis ir ieviest atvieglotu nodokļu maksāšanas sistēmu, kas arī valstij būtu izmaksu efektīva. Šīm divām nodokļu atbalsta formām vajadzētu lēnām aizvietot mikrouzņēmuma nodokli," klāstīja Ašeradens.

Pēc viņa teiktā, attiecībā uz mikrouzņēmuma nodokli būtiskas izmaiņas sāksies no nākamā gada 1.janvāra, kad par katru strādājošo būs jānomaksā minimālā sociālā iemaksa. "Tas noteikti mainīs interesi par mikrouzņēmuma nodokļa režīmu kā tādu. Mums par šo jautājumu bija ļoti intensīvas debates ar Tautsaimniecības padomes vadības grupu. Tajā tika formulēta nostāja, ka mikrouzņēmuma nodokļa ietekme uz tautsaimniecību būtu jāsamazina. Tas nozīmē, ka mēs arī turpmāk runāsim par pakāpeniskām izmaiņām mikrouzņēmuma nodokļa likmēs un politikā," skaidroja ministrs.

Vienlaikus gan viņš piebilda, ka straujas izmaiņas saistībā ar mikrouzņēmuma nodokli veikt nevar, jo tādējādi tiek ietekmēti vairāk nekā 40 tūkstoši uzņēmumu un liels strādājošo skaits. "Tādēļ no sākuma mēs skatīsimies, kādas pārmaiņas notiek gada sākumā, un tad pakāpeniski mikrouzņēmuma nodokli aizvietosim ar manis minētajiem diviem nodokļu režīmiem un vispārējo atbalstu. Pašlaik tomēr mikrouzņēmumu atbalsts nav īsti pamatots. Latvijā ir vispārēja konkurence, un tādēļ mums ir jāsaprot, kādēļ mēs no 250 tūkstošiem uzņēmumu vairāk nekā 40 tūkstošiem atļaujam strādāt samazinātā nodokļu režīmā. Ja mēs runājam par "start-up", tad lielā mērā tie ir jaunu tehnoloģiju uzņēmumi un tur ir skaidri saprotams publiskais labums no to atbalsta, jo nākotnē tas var transformēt mūsu ekonomiku. Savukārt, ja mēs runājam par ilgstošu atbalstu, tad tas labums īsti nav saskatāms. Tādēļ es domāju, ka izmaiņas būs," sacīja Ašeradens.

Lielāku skaidrību šajā jautājumā paredzēts gūt vispārēja diskusijā par nodokļiem, kas noslēgsies jūnijā. Tad arī varētu būt zināms, kas tālāk notiks ar mikrouzņēmuma nodokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!