Foto: AP/Scanpix/LETA
Vienošanos par eirozonas fiskālo instrumentu vajadzētu panākt līdz gada beigām, aģentūrai LETA sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

Dombrovskis skaidroja, ka diskusijas nenotiek par atsevišķu eirozonas budžetu, bet par fiskālo instrumentu Eiropas Savienības (ES) budžeta ietvaros, ar kuru varētu finansēt strukturālās reformas un investīcijas, kas nepieciešamas eirozonas konkurētspējas nostiprināšanai.

Pagājušajā mēnesī eirozonas valstis diskutēja par iespējama budžeta instrumenta izdevumu daļu, bet šoreiz eirogrupas sanāksmē Bukarestē spriests par šī instrumenta pārvaldības jautājumiem.

Pēc mēneša paredzēts pārrunāt ieņēmumu avotus šim eirozonas budžeta instrumentam, bet jūnijā varētu panākt vienošanos par galvenajiem dizaina elementiem, klāstīja Dombrovskis.

Jūnijs gan neesot gala termiņš, lai panāktu vienošanos par šo ieceri kopumā. Diskusijas par šo instrumentu notiek kontekstā ar nākamo ES daudzgadu budžetu, tātad vienošanos ir jāpanāk līdz gada beigām.

Dombrovskis sacīja, ka pašlaik netiek runāts par konkrētu līdzekļu apjomu. Tomēr tiek apsvērta iespēja šim eirozonas fiskālajam instrumentam izmantot EK piedāvāto reformu atbalsta programmu, kur plānotais finansējums septiņiem gadiem ir 25 miljardi eiro.

Kā ziņots, šodien finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) piedalījās eirogrupas un neformālajā ES Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē, kas notika Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā (FM).

Paplašinātās eirogrupas laikā tika pārrunāti Budžeta instrumenta eirozonas konverģencei un konkurētspējai elementi, pievēršoties pārvaldības aspektiem. Eiropas Komisija ierosina eirozonas valstu stratēģisko vadību realizēt jau eksistējošā Eiropas Semestra procesā, atsevišķi identificējot prioritārās jomas, kurās reformas un investīcijas ir būtiskas eirozonas konkurētspējai un konverģencei. Turpinot Ekonomikas un monetārās savienības padziļināšanas procesu, paredzēta viedokļu apmaiņa arī par Eiropas noguldījumu apdrošināšanas sistēmas ceļa karti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!