Foto: DELFI

Šogad darba samaksas pieaugums būs līdzīgos tempos kā bija 2014. gadā, norādīja Ekonomikas ministrijas (EM) Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākā referente Laura Stelmaka-Leja.

"Ekonomisko aktivitāšu pieaugums veicinās darba samaksas kāpumu arī turpmāk. EM prognozē, ka kopumā šogad darba samaksas pieaugums būs līdzīgos tempos kā bija 2014. gadā," viņa sacīja.

Stelmaka-Leja atzīmēja, ka aizvien augošais pieprasījums pēc kvalificēta darbaspēka rada spiedienu uz darba algām, kā arī minimālās algas paaugstināšana no 2015. gada 1. janvāra ietekmē vidējās bruto darba samaksas pieaugumu.

Viņa arī norādīja - lai arī iepriekšējos gados darba samaksas dinamika bija līdzīga, šī gada pēdējos ceturkšņos privātajā sektorā darba samaksa aug straujāk nekā sabiedriskajā sektorā.

Tāpat viņa minēja, ka šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, darba samaksa privātajā sektorā pieauga par 8,3%, savukārt sabiedriskajā - par 5,4%, līdz ar to turpina samazināties darba samaksas atšķirības privātajā un sabiedriskajā sektorā.

"Darba samaksa visās tautsaimniecības pamatnozarēs ir pieaugusi, tomēr to dinamika bija atšķirīga. Straujākais darba samaksas pieaugums 2015. gada 3. ceturksnī , salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, bija izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē, operācijās ar nekustamo īpašumu, mākslas, izklaides un atpūtas jomā, būvniecībā un tirdzniecībā," klāstīja Stelmaka-Leja.

Vienlaikus viņa norādīja, ka Latvijas galvenajā eksporta nozarē - apstrādes rūpniecībā - 2015. gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, darba samaksa bija par 8,7% lielāka nekā pirms gada. Straujākais pieaugums gada laikā bija citu transportlīdzekļu ražošanā - par 22,3%, pārtikas produktu ražošanā - par 14,9%, papīra izstrādājumu ražošanā - par 11,8% un gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošanā - par 10,4%. Savukārt mērenāks darba samaksas pieaugums bija apģērbu ražošanā - par 9,5%, poligrāfijā - par 9%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā - par 8,9% un kokapstrādē - 8,7%. Tostarp darba samaksa automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā un elektrisko iekārtu ražošanā būtībā saglabājās iepriekšējā gada atbilstošā perioda līmenī.

Jau vēstīts, ka 2015. gada trešajā ceturksnī Latvijā mēneša vidējā bruto (pirms nodokļiem) darba samaksa bija 829 eiro, kas ir par 7,3% jeb 57 eiro vairāk nekā pērn attiecīgajā laika periodā, un par 2,2% jeb 18 eiro vairāk nekā ceturksni iepriekš. Tostarp privātajā sektorā algas augušas straujāk - par 8,3% gadā, savukārt sabiedriskajā sektorā - par 5,4%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!