Foto: DELFI

Mikrouzņēmumu nodokļa likmes paaugstināšana no 9% līdz 15% ir fiskāli neitrāla, tāpēc nākamā gada budžets nav jāpārskata, apliecināja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

Viņš informēja, ka nākamā gada budžetā bija plānots minimālajās sociālajās iemaksās iekasēt 70 miljonus eiro. Savukārt politiķu vienošanās atlikt minimālo sociālo iemaksu ieviešanu, aizstājot to ar mikrouzņēmuma nodokļa likmes paaugstināšanu līdz 15%, būs fiskāli neitrāla.

Minētie ieņēmumi tiks novirzīti sākotnējam mērķim - sociālajām vajadzībām.

"Aizstājot minimālās sociālās iemaksas ar citu risinājumu, nemainīsies ieņēmumu apmērs sociālajā budžetā, tāpēc nebūs nepieciešamība veikt grozījumus nākamā gada budžetā," uzsvēra Jarockis.

Palielinot mikrouzņēmumu nodokļu likmi nākamajā gadā, iegūtie papildu līdzekļi tiktu novirzīti sociālajā budžetā, trešdien žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Politiķis apliecināja, ka pašlaik koalīcijai piedāvāts atteikties no minimālajām sociālajām iemaksām, bet tā vietā palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi no 9% līdz 15%. Šie papildu līdzekļi tiks novirzīti sociālajām budžetam. Savukārt par katra darbinieka sociālo apdrošināšanas jautājumu tikšot spriests, pārskatot nodokļu politiku kopumā.

Koalīcijas sanāksmē politiķi šo piedāvājumu izvērtējuši, bet nākamnedēļ spriedīs par iespējamu likuma redakciju.

Pagaidām pietiekot laiks, lai Saeima varētu pieņemt likumu grozījumus, Valsts prezidents tos varētu izsludināt un tos varētu piemērot ar 2017.gada 1.janvāri. Tas gan atkarīgs no tā, vai Saeimā šiem lēmumiem būs vairākums un vai Valsts prezidents Raimonds Vējonis izsludinās jaunās izmaiņas, neizmantojot iespēju tās nodot otrreizējai caurlūkošanai.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK politiķis Imants Parādnieks atzina, ka šāds risinājums ir optimāls esošajā situācijā.

Savukārt partija "Vienotība" par šo jautājumu pašlaik diskutē frakcijas sēdē, kur piedalās arī Kučinskis.

Saeimā pieņemtie grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā paredz, ka mikrouzņēmuma nodokļa likme no nākamā gada tiks noteikta sekojoši - mikrouzņēmuma apgrozījumam līdz 7000 eiro ir 5%. Mikrouzņēmuma apgrozījumam no 7000,01 eiro līdz 100 000 eiro par mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības pirmo, otro un trešo taksācijas gadu kopš mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusa iegūšanas - 5%, bet, sākot ar saimnieciskās darbības ceturto taksācijas gadu kopš mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusa iegūšanas, mikrouzņēmumu nodokļa likme būs 8%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!