Foto: F64
Koalīcija izveidojusi darba grupu, kas vērsta uz nevienlīdzības mazināšanu un izvērtēs arī priekšlikumus par nodokļu progresivitāti, un patlaban koalīcijai ir dažādi ieteikumi šajā jautājumā.

"Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis aģentūrai LETA sacīja, ka šī tēma ir viena no nākamā gada prioritātēm un izmaiņas varētu sākt ieviest 2014.gadā. Viņš norādīja, ka diskusijas darba grupā sāksies drīz, uzreiz pēc 2013.gada budžeta pieņemšanas.

Diskutējot par nodokļu progresivitāti, varētu izskatīt priekšlikumus par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes vai neapliekamā minimuma diferencēšanu, izvērtējot, vai vēl vairāk diferencēt nekustāmā īpašuma nodokļa likmi, skaidroja Zaķis, piebilstot, ka tie nebūs vienīgie priekšlikumi izmaiņām.

Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsvēra: ja tagad šis jautājums nebūtu aktualizējies, tad, līdzīgi kā demogrāfija, nevienlīdzības mazināšanas principi būtu nākamais, ko nacionālā apvienība aktualizētu.

Dzintars pagaidām gan neatklāja, kādi tieši varētu būt VL-TB/LNNK priekšlikumi, jo vēl ir paredzētas ekspertu diskusijas par nodokļu sistēmu kopumā, jo nevarot runāt tikai par vienu atsevišķu nodokli, atsevišķu pasākumu, jo tam jābūt pārdomātam pasākumu kompleksam, kur ir gan atbalsts ģimenēm ar bērniem, gan iespējamie nodokļu atvieglojumi reģionos tālāk no Rīgas, gan atbalsts mazturīgajiem.

Savukārt Reformu partijas (RP) frakcija priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis skaidroja, ka RP galvenais priekšlikums paliek darbaspēka nodokļa sloga samazinājums vienlaikus ar nekustāmā īpašuma likmes palielināšanu. Pēc RP domām, uz progresivitāti esot jāskatās plaši, piebilda Dombrovskis. Viņš arī pauda viedokli, ka patlaban nodokļu sistēma Latvijā ir ļoti regresīva un tās galvenais elements ir tieši darbaspēka nodokļu slogs.

Savukārt, komentējot jautājumu par iespējamiem RP priekšlikumiem, kurus varētu iesniegt koalīcijas darba grupai, Dombrovskis vērsa uzmanību uz to, ka iepriekš koalīcijā jau tika izveidota darba grupa demogrāfijas jautājumu risināšanai, līdz ar to viņam rodas jautājums, vai jaunā darba grupa ir izveidota ar nopietniem nodomiem.

Savukārt pie partijām nepiederošo deputātu pārstāvis Klāvs Olšteins norādīja, ka jāstrādā pie redzējuma par to, kādai jābūt nodokļu politikai valstī, un jāvērtē dažādi scenāriji. Viņš arī sacīja, ka tiks izstrādāti priekšlikumi, kurus iesniegt darba grupai. Olšteins uzskata, ka jādomā, kā samazināt nodokļu slogu strādājošajiem, vērtējot sociālā nodokļa iemaksas.

Kā ziņots, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) izteicies, ka izskanējušie priekšlikumi Latvijā ieviest lielāku nodokļu progresivitāti, ieskaitot IIN likmes samazināšanu zemākiem ienākumiem, var būt apspriežami, taču ne nākamā gada budžeta kontekstā. Premjers arī atzīmēja, ka jebkura sarežģītāka IIN iekasēšanas sistēma, visticamāk, prasīs ikgadējo ienākumu deklarēšanas ieviešanu.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) uzskata, ka kopējo IIN nodokļa likmi vajadzētu turpināt samazināt atbilstoši valdības lemtajam un likmei būtu jābūt vismaz Baltijas valstu līmenī vai pat zemākai. Runājot par atbalstu mazturīgajiem, Vilks pauda viedokli, ka vislabāk būtu, balstoties uz gada ienākumiem, vērtēt iespēju paiet pretī iedzīvotājiem ar zemākiem gada ienākumiem, palielinot neapliekamo minimumu.

Kā ziņots, Saeima šogad pieņēma grozījumus likumā par IIN, kas paredz nākamo trīs gadu laikā samazināt IIN likmi no pašreizējiem 25% līdz 20%. Nākamgad IIN likme būs 24%, 2014.gadā un 2015.gadā to paredzēts samazināt ik gadu par diviem procentpunktiem, 2015.gadā IIN likmei sasniedzot 20%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!