Foto: LETA
Nākamgad mikrouzņēmumu nodokļa likme būs 12% līdz 15% apmērā no apgrozījuma, paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā pirmdien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā.

Budžeta komisija atbalstīja Imanta Parādnieka (NA) rosinātu un komisijas veidotu priekšlikumu, kas paredz, ka nākamgad, 2017. gadā, uzņēmumiem, kuru apgrozījums ir līdz 7000 eiro gadā, mikrouzņēmumu nodokļa likme būs 12%, savukārt, ja uzņēmuma apgrozījums ir lielāks, tad – 15%. Šī diferencētā likme darbosies vienu gadu.

Sākot ar 2018. gadu, visiem uzņēmumiem mikrouzņēmuma nodokļa likme būs 15%.

Līdz ar to frakcijas "Saskaņa" un frakcijas "No sirds Latvijai" (NSL) priekšlikumi tika daļēji atbalstīti. Savukārt pārējo frakciju iesniegtie vairāk nekā 20 priekšlikumi netika atbalstīti.

NSL piedāvāja uzņēmumiem, kuru apgrozījums ir līdz 7000 eiro gadā, mikrouzņēmumu nodokļa likmi noteikt 12% apmērā. Savukārt, ja uzņēmuma apgrozījums ir no 7000,01 līdz 100 000 eiro, tad likme būtu 15%.

"Saskaņas" priekšlikumi paredzēja noteikt, ka uzņēmumiem, kuru apgrozījums ir līdz 7000 eiro gadā, mikrouzņēmuma nodokļa likme būtu 9%. Tāpat "Saskaņa" rosināja noteikt, ka mikrouzņēmumu nodokļa likme uzņēmumiem ar apgrozījumu no 7000,01 līdz 100 000 eiro par mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības pirmo, otro un trešo taksācijas gadu būtu 9%. Sākot ar ceturto taksācijas gadu – 12%.

Savukārt "Latvijas Reģionu apvienība" (LRA) aicināja uzņēmumiem, kuru apgrozījums ir līdz 12 000 eiro gadā, mikrouzņēmumu nodokļa likmi noteikt 5% apmērā. Savukārt, ja uzņēmuma apgrozījums ir no 12 000,01 līdz 100 000 eiro, tad mikrouzņēmumu nodokļa likme būtu 15%.

Frakcijas "Vienotība" iesniegtie priekšlikumi paredzēja noteikt, ka mikrouzņēmumi varētu izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli 15% vai 5% apmērā un veikt par katru darbinieku valsts sociālās apdrošināšanas obligātās sociālās iemaksas. Šos grozījumus frakcija ceturtdien iesniedza Saeimā kā atsevišķu likumprojektu, tomēr Saeimas vairākums lēma to nenodot izskatīšanai komisijā.

Kā pirmdien pastāstīja Finanšu ministrijas pārstāvji, neviens no deputātu priekšlikumiem nav fiskāli neitrāls. Piemēram, "Saskaņas" priekšlikumi nākamgad samazinātu valsts budžeta ienākumus par aptuveni 23,6 miljoniem eiro, savukārt NSL priekšlikumi nākamgad to samazinātu par 5,5 miljoniem eiro.

LRA un "Vienotības" priekšlikumi komisijā netika atbalstīti.

Par grozījumiem galīgajā lasījumā Saeima lems otrdien, 20. decembrī.

Ziņots, ka Saeimā ceturtdien konceptuāli atbalstīja grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz, ka no nākama gada mikrouzņēmumu nodokļa likme būs 15% apmērā no apgrozījuma.

Grozījumi tika izstrādāti, lai atceltu šī gada 23. novembrī pieņemtās izmaiņas, kas paredzēja pakāpeniski atteikties no mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīma.

Līdz ar to līdz cita mazajiem un vidējiem uzņēmējiem labvēlīgāka nodokļu regulējuma izstrādei spēkā būs līdzšinējais režīms.

Kā portālam "Delfi" iepriekš norādīja Saeimas Preses dienestā, ņemot vērā radušos situāciju, kad virkne mikrouzņēmumu bija nolēmuši savu darbību pārtraukt, ar grozījumiem paredzēta iespēja šiem uzņēmējiem līdz 2017. gada 31. janvārim atgūt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!