Foto: Pixabay

Ministru kabinets ceturtdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) rosinātos grozījumus noteikumos par garantijām saimnieciskās darbības veicējiem, kuru darbību ietekmējusi Covid-19 izplatība.

EM skaidro, ka noteikumu mērķis ir turpināt sniegt atbalstu komersantiem, kuriem ir pagaidu likviditātes grūtības, jo to darbību uz pārejošu laika posmu ir negatīvi ietekmējusi Covid-19 vīrusa izplatība, ņemot vērā Eiropas Komisijas 2021. gada 28. janvārī pieņemto lēmumu pagarināt izstrādā atbalsta programmu pieejamību dēļ Covid-19 izplatības otrā viļņa un ieilgušās dīkstāves situāciju komercdarbībā kā arī precizēt atbalsta saņemšanas normas, salāgojot tās ar citām valsts atbalsta programmu nosacījumiem un izpildot Valsts kontroles ziņojumā izteiktos ieteikumus.

Programmas īstenošana tiek pagarināta līdz 2021.gada 31.decembrim

Laika periodā no 2020.gada 25.marta līdz 2021.gada 1.aprīlim sabiedrība "Altum" ir izsniegusi 201 garantijas 39 uzņēmumiem 39,4 miljonu eiro apmērā par kopējo banku finansējumu 98,7 miljoni eiro.

Lai veicinātu plašāku garantiju pieejamību komersantiem, ņemot vērā diskusiju ar Finanšu nozares asociāciju, EM rosina "Altum" veikt grozījumus iekšējos noteikumos, mainot iekšējo kritēriju "Uzņēmuma saistību slogs jeb Neto saistības/ EBITDA uz 2019.gada beigām nepārsniedz 6.0 (šobrīd 5.0)", un līdz ar to sabiedrība "Altum" pārskatīs programmas riska novērtējumu.

Lai salāgotu atbalsta piešķiršanas normas ar citu valsts atbalsta programmu Covid krīzes skartajiem uzņēmējiem nosacījumiem, noteikumi paredz noteikt, ka garantiju nepiešķir komersantam, ja tam saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parādnieku datubāzē pieejamo informāciju ir nodokļu vai nodevu parādi, kas kopsummā pārsniedz 1000 eiro, un tam nav piešķirts samaksas termiņa pagarinājums vai Valsts ieņēmumu dienests nav pieņēmis lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu labprātīgu izpildi.

Tāpat noteikta prasība par visu komersantu saraksta publicēšanu par šo noteikumu ietvaros piešķirto atbalstu sabiedrības "Altum" tīmekļvietnē.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc pozitīva Eiropas Komisijas lēmuma saņemšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!