Foto: DELFI

Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA) noslēgto sadarbības līgumu Privatizācijas aģentūra (PA) ir pārdevusi četru uzņēmumu valsts kapitāla daļas, kas valsts pensiju speciālo budžetu ir ļāvis papildināt ar vairāk nekā pusmiljonu eiro, informēja PA.

Pērn PA ir pārdevusi uzņēmumu "NIDL", "Dobeles dzirnavnieks", "Mēbeļu nams" un "Neirožu klīnika" valsts kapitāla daļas. Sadarbības līguma ietvaros kopumā paredzēts pārdot 37 uzņēmumu valsts kapitāla daļas. Valsts kapitāla daļu pārdošanas noteikumi patlaban ir apstiprināti 16 uzņēmumiem.

2013.gada nogalē VSAA un PA vienojās par sadarbību VSAA turējumā esošo valsts pensiju speciālajam budžetam nodoto valsts kapitāla daļu pārdošanā. Valsts kapitāla daļu pārdošana tiek veikta, pamatojoties uz Ministru kabineta (MK) akceptēto Pārresoru koordinācijas centra (PKC) izstrādāto ziņojumu par valsts līdzdalības kapitālsabiedrībās izvērtējuma rezultātiem.

Noslēgtais līgums paredz, ka PA veic 37 sabiedrību valsts kapitāla daļu pārdošanu, proti, organizē un īsteno visas pārdošanas darbības, sākot ar valsts kapitāla daļas novērtēšanu un tirgus vērtības noteikšanu, beidzot ar noslēgto līgumu kontroli un VSAA pārstāvību tiesā gadījumā, ja investors pārkāpj kapitāla daļu pirkuma līguma noteikumus.

Sadarbības līguma nosacījumi paredz, ka to kapitālsabiedrību valsts kapitāla daļu pārdošanai, kuras ir iekļautas regulētajā tirgū un kuru nosacītā vērtība ir lielāka par 712 000 eiro, PA sagatavo nepieciešamo dokumentu paketi, tostarp MK rīkojuma projektu un kapitāla daļu pārdošanas noteikumus, lai Labklājības ministrija varētu virzīt MK izlemšanai jautājumu par konkrētās valsts kapitāla daļas pārdošanu un pārdošanas nosacījumiem.

Savukārt sabiedrībās, kuras nav iekļautas regulētajā tirgū un kuru kapitāla daļu nosacītā vērtība ir lielāka par 15 000 eiro, tiek pieaicināti sertificēti vērtētāji, bet sabiedrībās, kuru kapitāla daļu nosacītā vērtība ir mazāka par 15 000 eiro, pārdošanas cena tiek noteikta ar pašu kapitāla metodi. Šo sabiedrību kapitāla daļu pārdošanai tiek izstrādāti pārdošanas nosacījumi, kas nepieciešamības gadījumā atbilstoši izvēlētajai pārdošanas procedūrai ietver arī pirkuma līguma un izsoles noteikumu projektus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!