Foto: Shutterstock

Samazinot pievienotās vērtības nodokli (PVN) pārtikas produktiem no 21% līdz 12%, valsts budžeta ieņēmumi 2015.gadā samazinātos par 194,8 miljoniem eiro, aprēķinājusi Finanšu ministrija (FM).

Visbūtiskāk budžetu ietekmē PVN ieņēmumi no gaļas, piena, siera un olu, kā arī dārzeņu, maizes un graudaugu izstrādājumu realizācijas - samazinot nodokļa likmi tiem, budžeta ieņēmumi samazinātos par 142,5 miljoniem eiro.

FM ieskatā, samazinot PVN, valstij jābūt skaidram virzienam, kādiem mērķiem tiek izmantota valsts budžetā negūtā nauda, liecina ziņojums, ko otrdien, 10.februārī, plānots skatīt valdībā.

FM skaidro, ka, ņemot vērā līdzšinējo starptautisko pieredzi, samazinātā PVN likme tomēr nav efektīvākais veids sociālo jautājumu risināšanai.

"Mazāk turīgo iedzīvotāju grupa daudz efektīvāk ir atbalstāma ar tiešo nodokļu atvieglojumiem, jo personas ar lielākiem ienākumiem no samazinātās PVN likmes piemērošanas gūst tādus pašus fiskālos labumus, kādus gūst personas ar maziem ienākumiem," vēsta ministrija. Turklāt iedzīvotāji ar lielākiem ienākumiem izvēlas  dārgākus pārtikas produktus, tādējādi arī ieguvumi no PVN samazināšanas viņiem būtu lielāki.

PVN samazināšana pārtikai vērtēta jau vairākkārt un secināts, ka tas praktiski neietekmētu pārtikas preču cenas un līdz ar to nedotu vēlamo efektu iedzīvotāju maksātspējas uzlabošanā, uzsver FM.  Tāpat, samazinot PVN tikai vienai pārtikas grupai, tā administrēšana radītu papildus slogu.

Jau vēstīts, ka diskusijas par PVN samazināšanu pārtikai Latvijā bijušas vairākkārt. Pēdējo reizi Saeima par samazināto PVN vairākiem pārtikas produktiem - pienam, dārzeņiem un graudaugiem lēma pērn decembrī, taču iecere neguva vairākuma atbalstu.

Pašlaik samazinātā PVN likme 12% apmērā Latvijā tiek piemērota medikamentiem un medicīniskajām ierīcēm, zīdaiņu pārtikai, pasažieru pārvadājumiem, presei, oriģinālliteratūrai, izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs, kā arī kurināmajam.

Eiropas Savienībā PVN likmes pārtikai ir atšķirīgas likmes - Maltā, Īrijā un Apvienotajā Karalistē pārtikai piemēro samazināto PVN likmi 0% apmērā, Luksemburgā un Spānijā - 3% apmērā.

Kaimiņvalstīs - Igaunijā un Lietuvā - pārtikai tiek piemērota vispārējā PVN likme attiecīgi 20% un 21% apmērā. Dānijā PVN pārtikai sasniedz 25%, bet Ungārijā - 27% (pienam, piena produktiem un produktiem, kas satur graudus, miltus, cieti vai pienu, tiek piemērota samazinātā likme 18% apmērā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!