Foto: LETA

Pirms ķeršanās pie pašvaldību finanšu izlīdzināšanas mehānisma uzlabošanas būtu nepieciešams mainīt un paplašināt pašvaldību nodokļu ieņēmumu bāzi, trešdien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputātus informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP).

Sprūdžs norādīja, ka nodokļu izmaiņām ir konkrēti piedāvājumi, proti, pašvaldību budžetos samazināt iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) un nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) īpatsvaru, bet tā vietā pašvaldību budžetos novirzīt daļu uzņēmumu ienākuma nodokļa, kā arī dot pašvaldībām noteikt pašai savus nodokļus un jaunas nodevas.

Ministrs skaidroja, ka pašreizējais nodokļu sadalījums starp valsti un pašvaldībām neveicina uzņēmējdarbības attīstību, jo jaunu ražotņu izveidošanu savos budžetos pašvaldības ne visai izjūt.

"Reāla ietekme no ražotnes uz pašvaldības nodokļu ieņēmumiem ir niecīga. Tāpēc iedzīvotāji grib, ka tiek ražots visur, tikai ne pie sevis," teica Sprūdžs, norādot, ka šāda situācija neveicinot dialogu starp pašvaldību un uzņēmējiem un daudzi investori ir aizbiedēti ar dažādiem ieganstiem.

Tāpēc ministrs piedāvā sākt diskusiju par pašvaldību nodokļu bāzes paplašināšanu.
"Ja pašvaldība redzēs, ka no jaunas ražotnes būs konkrēti ieguvumi - bērnudārza jumts, skolas jumts, būs ekonomiskā motivācija," skaidroja Sprūdžs.

Ministrs atzina, ka jaunā sistēma varētu stāties spēkā ne ātrāk par 2013.gadu, un darbs ar konkrētiem priekšlikumiem būtu jāsāk jau vasaras sākumā.

Komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC) jautāja, vai nebūtu labāk izmantot esošos instrumentus, piemēram, 9.Saeima ar likumu izmaiņām ļāvusi pašvaldībām izveidot investīciju fondus. Savukārt Sprūdžs norādīja, ka acīmredzot esošā sistēma nestrādājot, bet esot cerības, ka jaunā strādās.

Dolgopolovs arī interesējās, vai jau tuvākajā laikā nav plānots kaut ko darīt ar esošo pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmu, kas patlaban neapmierinot ne valsti, ne pašvaldības. Sprūdžs skaidroja, ka neesot jēgas veidot jaunu sistēmu, jo tā būs cieši saistīta ar nodokļu ieņēmumiem, kurus iecerēts reformēt.

Bijušais ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) atgādināja, ka diskusijas par nodokļu sistēmas maiņu bijušas jau agrāk pie dažādiem ministriem, bet tās vienmēr atdūrušās pie Finanšu ministrijas (FM), kas pašvaldībām gribot saglabāt tikai divus pašreiz esošos nodokļus - IIN un NĪN. Vējonis pauda šaubas, vai tagad FM kļūšot pielaidīgāka šajā jautājumā.

Sprūdžs atzina, ka sarunas ar FM esot vēl priekšā, bet pagaidām neesot izskanējuši kategoriski iebildumi un ministrija esot atvērta diskusijai. Vējonis gan ironiski piebilda, ka FM vienmēr esot bijusi "atvērta diskusijām".

Sprūdžs uz to norādīja, ka situācija esot "sabriedusi" un "būs ziepes", ja nekas netiks darīts. Ministrs jokojot arī izteicās, ka FM esot tikai viena ēka un ka FM uzdevums nav nodrošināt valsts attīstību, tāpēc, ja būs pamatoti argumenti, "ar FM tiksim galā". "Tā taču nav pretvalstiska organizācija," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!