Foto: LETA

Valdība šonedēļ lēma par atbalsta pasākumiem iedzīvotājiem energoresursu cenu pieauguma negatīvo seku mazināšanai vairāk nekā 442 miljonu eiro apmērā, un ceturtdien šo pasākumu plānu atbalstīja Saeima. Plašāka informācija par to tiek sniegta preses konferencē, kam bija iespējams tiešraidē sekot portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Elīna Celmiņa, Ekonomikas ministrijas Enerģijas tirgus un infrastruktūras departamenta direktores vietniece Daira Armane un Latvijas Pašvaldību savienības padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte.

Jau ziņots, ka, līdz ar pakotni noteikti elektroenerģijas cenas griesti, virs kuriem mājsaimniecībām tiktu 50% apmērā kompensētas izmaksas par elektroenerģiju – 0,160 eiro par kWh. Proti, valsts kompensē 50% no elektroenerģijas cenas, kas pārsniedz 0,160 eiro par kWh, bet kompensācijas elektroenerģijas cena nepārsniedz 0,100 eiro par kWh.

Tāpat noteikts, ka par periodu no šā gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim mājsaimniecības lietotājiem piemērotais centrālās siltumapgādes pakalpojuma maksas samazinājums siltumenerģijas izmaksu pieauguma segšanai tiek noteikts 50% apmērā no starpības starp siltumenerģijas tarifu, kuru apstiprinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) vai attiecīgā pašvaldība, un siltumenerģijas tarifa mediānu 68 eiro par MWh.

Paredzēts arī atbalsts senioriem, personām ar invaliditāti, apgādnieku zaudējušām personām.

Tādējādi no šā gada 1. novembra līdz 2023. gada 31. maijam. Piemēram, pabalsts 30 eiro apmērā mēnesī tiks nodrošināts, ja pensijas, atlīdzības vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs nepārsniedz 300 eiro mēnesī; pabalsts 20 eiro mēnesī, ja pensijas, atlīdzības vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs ir robežās no 301 eiro līdz 509 eiro mēnesī.

Sīkāk ar plānotajiem atbalsta pasākumiem iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!