Foto: LETA

Kadastrālo vērtību noteikšanas jomā vēl daudz ko var uzlabot, atzina Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis (ZRP).

Apakškomisija šodien uzklausīja Valsts zemes dienesta (VZD) prezentāciju par aktualitātēm kadastrālās vērtības noteikšanā un sprieda par iespējamajiem uzlabojumiem šajā jomā.

Dombrovskis norādīja, ka galvenais kritērijs tam, vai kadastrālā vērtība noteikta pareizi, ir tās atbilstība vidējai tirgus cenai, par kādu objekti tiek pārdoti. "Vidēji tā nav, tādējādi rodas problēmas arī nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanā," teica politiķis.

Apakškomisijas vadītājs vērsa uzmanību uz to, ka iedzīvotāji noteiktās kadastrālās vērtības uzskata par netaisnīgām, - vai nu tās esot smieklīgi zemas, vai pārāk augstas.

Pēc Dombrovska teiktā, apakškomisija tagad mēģinās iegūt labāku ieskatu par "kopējo bildi", - kā kadastrālās vērtības atbilst tirgus cenām dažādos Latvijas reģionos un kā šī "bilde" mainīsies pēc gada, - vai tā kļūs precīzāka.

Deputāti arī lūgs VZD salīdzināt kadastrālo vērtību noteikšanu Latvijā ar citu valstu pieredzi.

Politiķis atzina, ka esot milzīgs daudzums tehnisku detaļu, ko varētu uzlabot, sākot ar datu kvalitāti un beidzot ar motivāciju ziņot par darījumu summām un papildus informāciju, piemēram, datus par īres maksu lielumu.

Pēc Dombrovska teiktā, drīzumā plānots izveidot darba grupu, kas strādātu ar kadastrālo vērtību noteikšanas izvērtēšanu. Šajā darba grupā varētu darboties pārstāvji no ministrijām, VZD un Latvijas Pašvaldību savienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!