Foto: Shutterstock

Vairāk nekā puse jeb 69% Latvijas aptaujāto iedzīvotāju ir noskaņoti pozitīvi par Eiropas Savienības (ES) nākotni. Gandrīz puse jeb 49% Latvijā aptaujātie par ES prioritātēm savas pozīcijas nostiprināšanā pasaulē uzskata aizsardzību un drošību, liecina "Eirobarometra" aptauja.

Aptauja, kura veikta visās 27 ES dalībvalstīs, liecina, ka ES iedzīvotāji par galvenajām prioritātēm ES pozīcijas nostiprināšanā pasaulē uzskata aizsardzību un drošību (37%), kam seko enerģētikas jautājumi un pārtikas nodrošinājums/lauksaimniecība (abiem 30%).

Lai gan 4 no 10 pilsoņiem uzskata, ka ES loma pēdējos gados kļuvusi nozīmīgāka, 35% uzskata, ka tā nav mainījusies, bet 22% – ka tā mazinājusies.

Dalībvalstu līmenī 15 valstīs relatīvais vairākums uzskata, ka ES loma pasaulē gadu gaitā kļuvusi nozīmīgāka. Zviedrijā šis īpatsvars sasniedz 67%, Portugālē – 63%, bet Dānijā – 60%. Savukārt Slovēnijas un Čehijas iedzīvotāji visbiežāk apgalvo, ka ES loma kļuvusi mazāk būtiska (attiecīgi 32% un 30%).

Gandrīz trīs ceturtdaļas iedzīvotāju (73%, trīs procentpunktu pieaugums kopš 2023. gada rudens) apgalvo, ka ES darbībai ir ietekme uz viņu ikdienu, tai skaitā piektdaļa (20%) no tiem atzīmē, ka šī ietekme ir ievērojama. To papildinot, lielākā daļa eiropiešu piekrīt, ka viņu valstij kopumā ir izdevīga dalība ES (71%). Šie rezultāti ir stabili salīdzinājumā ar 2023. gada rudeni, un tie joprojām ir augsti visā ES.

Tikmēr 38% Latvijas respondentu atzīst, ka viņu redzējumā ES loma pasaulē pēdējo gadu laikā kļuvusi nozīmīgāka, 23% – mazāk nozīmīga, bet 33% – nav mainījusies. 69% aptaujāto ir pozitīvi noskaņoti par ES nākotni.

Latvijā aptaujātie par ES prioritātēm savas pozīcijas nostiprināšanā pasaulē uzskata aizsardzību un drošību (49%), enerģētikas jautājumus (31%) un konkurētspēju, ekonomiku un rūpniecību (27%). 64% respondentu apstiprina, ka ES īstenotie pasākumi ietekmē to ikdienas dzīvi, bet 76% – ka Latvijas kļūšana par ES dalībvalsti bijusi izdevīga.

Eiropas Parlamenta 2024. gada pavasara Eirobarometra aptauju veica pētījumu aģentūra "Verian" (agrākais "Kantar") no 2024. gada 7. februāra līdz 3. martam visās 27 ES dalībvalstīs. Aptauja tika veikta klātienē, papildus izmantojot videointervijas (CAVI) Čehijā, Dānijā, Somijā un Maltā. Kopumā tika veiktas 26 411 (Latvijā – 1008) intervijas. ES rezultāti tika svērti atkarībā no iedzīvotāju skaita katrā valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!