Foto: Reuters/Scanpix

Francijas mašīnbūves uzņēmums "Alstom" pirmdien, 17. februārī, paziņoja, ka panācis ar Kanādas vilcienu un lidmašīnu ražotāju "Bombardier" vienošanos, lai iegādātos tā dzelzceļa aprīkojuma ražošanas struktūrvienību "Bombardier Transport".

Šī darījuma summa veidos līdz 6,2 miljardiem eiro, un tas tiks īstenots ar akciju apmaiņu un finanšu līdzekļiem.

Pēc šī darījuma īstenošanas Kanādas institucionālo fondu pārvaldītājs "Caisse de depot et placement du Quebec", kam šobrīd pieder 32,5% "Bombardier Transport" akciju, iegūs aptuveni 18% "Alstom" akciju.

"Alstom" norāda, ka "Bombardier Transport" galveno pārvaldes mītni plāno pārvietot uz Monreālu.

Ziņas par šo darījumu izskan gadu pēc tam, kad Eiropas Komisija noraidīja "Alstom" un Vācijas rūpniecības giganta "Siemens" ieceri apvienot to vilcienu ražošanas biznesus. Tika uzskatīts, ka šis darījums būtu radījis "Airbus" līdzinieku dzelzceļa nozarē, kas konkurētu ar Ķīnas uzņēmumiem.

"Bombardier" 2015. gadā sāka īstenot vērienīgu restrukturizācijas programmu un janvārī paziņoja, ka plāno vairāku aktīvu pārdošanu, tādējādi cenšoties samazināt aptuveni deviņu miljardu dolāru lielās parādsaistības.

Savukārt pagājušajā nedēļā "Bombardier" pavēstīja, ka pārdos atlikušās 33,58% akciju "CSeries" lidmašīnu programmā Eiropas aviobūves uzņēmumam "Airbus" un Kvebekas valdībai.

"Bombardier" jau pirms trīs gadiem Airbus" pārdeva vairākumu akciju šajā programmā, bet 2018.gada jūlijā "C-Series" lidmašīnas tika pārdēvētas par "Airbus 220".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!