Eiropas Komisija (EK) ir izvirzījusi jaunus priekšlikumus, lai padarītu vienkāršāku cilvēku un uzņēmumu ceļošanu un biznesa darbību Eiropas Savienības (ES) ietvaros, vēsta raidsabiedrība BBC.

Komisijas piedāvātā II Vienotā tirgus akta galvenie mērķi paredz veicināt pilsoņu un uzņēmumu pārvietošanos pāri robežām, kā arī atvieglot finansējuma saņemšanu visās 27 dalībvalstīs. Ar aktu tāpat cer stiprināt sociālo uzņēmējdarbību un veicināt patērētāju uzticēšanos.

Eiropas amatpersonas izvirza idejas, kurām būtu jāveicina izaugsme, kad daudzas savienības valstis piedzīvo recesiju. Dažās valstīs, piemēram, Spānijā un Grieķijā ir spēkā taupības pasākumi, bet nav programmas produktivitātes veicināšanai, norāda BBC.

Jaunajam aktam vajadzētu palielināt nodarbinātību krīzes skartajos reģionos, it īpaši jauniešu vidū, cer EK.

Jaunais II Vienotā tirgus akts seko pagājušā gada aprīlī pieņemtajam pirmajam Vienotā tirgus aktam. Tomēr ne visi pirmajā aktā pieņemtie pasākumi būs spēkā arī turpmāk, pašlaik par tiem diskutē parlaments un ministri. Komisija norāda, ka ieviestās izmaiņas nozīmēja strauju mobilo telefona sakaru un gaisa ceļošanas izmaksu kritumu.

Otrajam aktam ar citu prioritāšu komplektu būtu vēl vairāk jāatvieglo investīcijas un pārvietošanos vienotajā tirgū. Aktā piedāvātas 12 idejas mērķa sasniegšanai.

Starp galvenajiem akta mērķiem ir tiešsaistes maksājumu efektivitātes palielināšana. Komisija norāda, ka 35% globālā tīmekļa lietotāju neiepērkas tiešsaistē, jo nav pietiekami informēti par maksājumu metodēm.

Komisija piedāvā atvērt iekšzemes pasažieru dzelzceļa pārvadājumus citu dalībvalstu operatoriem, kā arī paātrināt Eiropas gaisa telpas atvēršanu, lai tā darbotos kā vienots veselums. Tas ļautu gada laikā gaisa satiksmes pasažieriem ietaupīt aptuveni piecus miljardus eiro (3,5 miljardi latu), uzskata EK.

Aktā paredzēta arī enerģētikas tirgus atvēršana, lai 500 miljoni ES pilsoņu varētu izvēlēties enerģijas piegādātāju, kas ļautu gada laikā ietaupīt 13 miljardus eiro (9,1 miljards latu).

EK cer, ka jauno aktu izdosies pieņemt un tas stāsies spēkā 2014. gada pavasarī. Akts sniedz iespēju aktivizēt Eiropas ekonomiku, uzskata ES Iekšējā tirgus komisārs Mišels Barnjē. ”Tā ir mūsu iespēja izmantot mūsu zelta aktīvu, vienoto tirgu, lai redzētu mūsu sociālo tirgus ekonomiku atkal konkurētspējīgu un plaukstošu,” norādīja Barnjē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!