Foto: Pixabay

Āzija visdrīzāk kļūs par Krievijas naftas pamata tirgu, valstij cenšoties atrast mērķa tirgu tās enerģijas eksportam, "CNBC" paudis "S&P Global" priekšsēdētāja vietnieks Dens Jergins.

Patlaban lielākie naftas importētāji Āzijā, tostarp, Ķīna un Indija, cieš no naftas cenu pieauguma, ko veicinājis Krievijas iebrukums Ukrainā. Turklāt, papildus lētākajām cenām abu valstu galvaspilsētām ir ciešas attiecības ar Maskavu.

Jergins "CNBC" raidījumam "Street Signs Asia" atzinis, ka Āzija būtu pamattirgus Krievijas naftas bareliem, kas parastā situācijā nonāktu Eiropā. Vienlaikus viņš uzsvēris, ka viss notiek saistīti – sadarbības partneri vienkārši nepērk šo naftu, bankas neizsniedz akreditīvus, piegādātāji atsakās sadarboties un dažas ostas atsakās pieņemt Krievijas naftu.

"Pirms piecām nedēļām es būtu teicis, ka Krievija ir enerģētikas lielvalsts. Tomēr es uzskatu, ka tā aizvien būs nozīmīgs spēlētājs. Taču, protams, enerģētikas apjomi būs mazāki nekā iepriekš," viņš norādījis.

Šā mēneša sākumā Starptautiskā Enerģētikas aģentūra informēja, ka Krievijas jēlnafta tiek pārdota ar rekordlielām atlaidēm. Saskaņā ar analītiķu teikto, dažas preču tirdzniecības kompānijas nesen piedāvāja atlaides 30 un 25 dolāri par barelu Urālu naftas veidam.

Savukārt citu valstu enerģijas eksporta cenas ir pieaugušas līdz līmenim, kāds nav redzēts vairāk nekā desmit gadus. Naftas cenas ir par aptuveni 80% augstākas nekā pirms gada, un kopš kara sākuma tās piedzīvojušas ievērojamas svārstības.

Parasti Indija iegādājas jēlnaftu no Irākas, Saūda Arābijas un Apvienotajiem Arābu Emirātiem, kā arī Nigērijas, taču šobrīd visu šo valstu naftas cenas ir būtiski pieaugušas. Nozares analītiķi novērouši, ka kopš marta sākuma vērojams straujš Krievijas naftas piegāžu pieaugums Indijā.

"Indija importē 85% no naftas, līdz ar to cenu pieaugums Indijas ekonomikai ir reāls šoks," atzinis Jergins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!