Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Baltkrievija ir apturējusi vieglo naftas produktu eksportu uz Ukrainu, Poliju un Baltijas valstīm, tai skaitā Latviju, informē portāls "rbc.ru" un Baltkrievijas ziņu aģentūra "Belta".

Lēmums pieņemts, jo no Krievijas piegādāti nekvalitatīvi naftas produkti, to paziņojis Baltkrievijas naftas kompānijas ģenerāldirektora vietnieks Sergejs Gribs. Viņš skaidrojis, ka eksporta piegādes ir apturētas līdz brīdim, kad tiks atrisināti jautājumi ar Krievijas naftas produktiem.

Vieglie naftas produkti ir benzīns, aviācijas degviela, dīzeļdegviela utt.

Tāpat Gribs pieņemto lēmumu skaidrojis ar vajadzību vispirms ar naftas produktiem nodrošināt Baltkrievijas tirgu. Baltkrievija šobrīd strādā pie tā, lai izvairītos no līgumos paredzētajām soda sankcijām naftas produktu eksporta situācijas dēļ. Iespējamie zaudējumi vēl nav aplēsti.

Viens no lielākajiem degvielas tirgus spēlētājiem Latvijā portālam "rus.delfi.lv" atklāja, ka Baltkrievijas lēmuma dēļ "kaut kādas grūtības Latvijas tirgū varētu rasties, tomēr tirgus dalībnieki risinājumu atradīs". "Nekādu fundamentālu pārmaiņu nebūs, un cenas degvielas uzpildes stacijās tāpēc nepieaugs."

Arī AS "Virši-A" Pārdošanas daļas vadītājs Arnis Andrianovs teic, ka Baltkrievijas lēmums degvielas pieejamību un cenu Latvijā neietekmēs. Iespējams, dažiem komersantiem būs īslaicīgas neērtības pārorientēt savus degvielas iepirkumus. Piemēram, "Virši-A" degvielas piegādes no Baltkrievijas nenotiek.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2019. gada janvārī un februārī no Baltkrievijas uz Latviju tika piegādāti vieglās naftas produkti par 10 miljoniem eiro, 2018. gadā – par 57,5 miljoniem eiro.

Pagājušās nedēļas beigās koncerns "Belneftehim" pauda bažas par īslaicīgu naftas produktu piegāžu ierobežojumu, kā iemeslu minot, ka izejmateriāliem pasliktinājusies kvalitāte. Dažas dienas pirms tam tikusi fiksēta Krievijas naftas, kas tiek pumpēta caur "Družba" cauruļvadu, kvalitātes pasliktināšanās. Naftas saturā konstatēja, ka organisko hlora savienojumu koncentrācija desmitiem reižu pārsniedz pieļaujamo normu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!