Foto: DELFI

Lietuvietis Vīgauds Ušacks (Vygaudas Ušackas) ir bijis diplomāts vairāk nekā 30 gadus – Lietuvas ārlietu ministrs, vēstnieks ASV un Lielbritānijā, ES vēstnieks Afganistānā un Krievijā. Tikko pieņēmis privātā sektora izaicinājumu un kļuvis par daudzpakalpojumu aviācijas holdinga kompānijas "Avia Solutions Group" (grupu Latvijā pārstāv "SmartLynx Airlines") valdes locekli, šajā amatā viņš pārrauga Baltijas valstu aviācijas operācijas. Par savu skolotāju viņš sauc bijušo pirmo Latvijas goda konsulu Briselē pēc neatkarības atjaunošanas Nīlsu Dālmanu un par labu draugu – bijušo Eiropas Komisijas prezidentu Žanu Klodu Junkeru.

Par savu skolotāju viņš sauc bijušo pirmo Latvijas goda konsulu Briselē pēc neatkarības atjaunošanas Nīlsu Dālmanu un par labu draugu – bijušo Eiropas Komisijas prezidentu Žanu Klodu Junkeru. Sarunā ar portālu "Delfi" Ušacks komentē saspīlēto situāciju Tuvajos Austrumos, Irānā, kā arī analizē ASV, Ķīnas, Krievijas un Eiropas ambīcijas pasaules mērogā. Tāpat tiek meklētas atbildes, kā uz ģeopolitisko un ģeoekonomisko pārmaiņu fona rīkoties baltiešiem, vai tiks pabeigts strīdīgais "Nord Stream 2" projekts un kā Baltijas reģiona reputāciju ietekmēs ASV sankcijas. 

Šobrīd situācija ir saasinājusies Tuvajos Austrumos, Irānā, mums austrumos asi konfliktē Krievija un Ukraina, ASV un Ķīna iesaistījušās tirdzniecības karā, Lielbritānija turpina virzīt "Brexit" procesu. Vai var teikt, ka pasaulē situācija ir saasinājusies? Vai mums vajadzētu būt piesardzīgiem?

Mēs šobrīd dzīvojam laikā, kad būtiski mainās ģeopolitika un ģeoekonomika. Pasaule ir kļuvusi daudz sarežģītāka, mainīgāka un sacensties gribošāka. Sarežģīta tā ir, pateicoties atšķirīgam pasaules redzējumam. Vēl līdz nesenam laikam starptautisko noteikumu bāzes sistēma bija kā Bībele lielākajai daļai pasaules valstu, tagad šī sistēma tiek izaicināta. To, piemēram, dara Krievija ar Krimas anektēšanu un karu Donbasā, tāpat arī mainās Ķīnas redzējums pašai par sevi, kā tā sevi redz pasaules kontekstā, kā arī saistībā ar Krieviju. Arī ASV prezidents Donalds Tramps maina valsts attiecības ar saviem sabiedrotajiem. Mainīga tā ir, pateicoties Ķīnas izaugsmei, kuras ekonomika ir apsteigusi Eiropu un nākamajās desmitgadēs pārspēs arī ASV ekonomisko varenību.

Tas viss kopā veido sāncensību starp pasaules valstīm. Pieņemtie noteikumi ir mainījušies, un līdz ar to mums ir jājautā par Eiropas lomu šajos mainīgajos laikos. Mēs paši galu galā esam eiropieši. Mēs Baltijā vēsturiski esam bijuši proamerikāniski, jo ASV tā arī nekad neatzina Padomju Savienības veikto Baltijas valstu okupāciju. Turklāt ASV atbalstīja mūsu valstis ceļā uz NATO. Vienlaikus, novērtējot starptautiskās attiecības, mēs nedrīkstam aizmirst, ka dzīvojam Eiropā. Eiropa ir mūsu mājas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!