Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna patlaban ir digitālās valūtas attīstības sākumposmā, taču pieprasījums pēc tās Ķīnas pilsētās strauji pieaug, raksta "South China Morning Post".

Ķīna patlaban ir digitālās valūtas attīstības sākumposmā, taču pieprasījums pēc tās Ķīnas pilsētās strauji pieaug, raksta "South China Morning Post".

Kā stāsta Ķīnas Tautas bankas vadītājs Ji Gangs, pēdējo mēnešu laikā digitālās juaņas izmantošana ir strauji pieaugusi, un tā līdz šim izmantota jau 4 miljonos darījumu, kuru kopējā vērtība sasniedz 2 miljardus juaņu (299 miljonus ASV dolāru).

Patlaban digitālā valūta tiek izmēģināta četrās Ķīnas pilsētās.

"Līdz šim eksperiments un izmēģinājuma programma ir noritējusi gludi," sacījis Gangs.

Centrālās bankas digitālā juaņa veicina pasaules otrās lielākās ekonomikas virzību uz bezskaidras naudas sabiedrību, palielinot to klientu skaitu, kas izmanto iespēju par precēm norēķināties ar e-maciņiem, nevis banknotēm un monētām. Tiek prognozēts, ka Ķīnā bezskaidras naudas maksājumu apjoms līdz 2025. gadam pieaugs līdz 412 triljoniem juaņu, salīdzinot ar 201 triljonam juaņu pērn, liecina konsultāciju kompānijas "iResearch" pētījums.

Digitālā juaņa arī var palīdzēt centrālajai banka monitorēt ekonomisko aktivitāti reālajā laikā.

Runājot par to, kad digitālā juaņa varētu oficiāli parādīties apgrozībā, Gangs uzsvēris, ka līdz tam vēl tāls ceļš ejams, jo nepieciešams ieviest sarežģītu regulējumu, kas nodrošina tās caurspīdību. Tādējādi viņš pagaidām atteicies nosaukt konkrētu termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!