Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) kopējā valūta eiro ir ieviesta neatgriezeniski, ceturtdien paziņoja Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidents Mario Dragi.

"Eiro ir neatgriezenisks," viņš teica preses konferencē pēc ECB valdes sēdes, kurā bāzes likmi tika nolemts saglabāt rekordzemajā 0,75% līmenī.

Dragi norādīja, spekulatīvie finanšu tirgus uzbrukumi eiro, radot šaubas par tā turpmāku pastāvēšanu, ir faktors, kura dēļ vairāku eiro zonas valstu aizņemšanās izmaksas ir cēlušās līdz nepieņemamiem līmeņiem.

Tomēr pašreizējā krīze Eiropas Monetārajā savienībā neizraisīs eiro sabrukumu, pārliecību pauda ECB šefs.

Pēc viņa teiktā, ECB tuvākajās nedēļās izstrādās mehānismu, lai tiešā veidā varētu veikt finanšu grūtībās nonākušu eiro zonas valstu obligāciju uzpirkšanu un šādi stabilizēt to aizņemšanās izmaksas.

"[ECB] padome atbilstīgi savam mandātam, kas paredz nodrošināt cenu stabilitāti vidējā termiņā, un, ievērojot savu neatkarību monetārās politikas noteikšanā, var īstenot tiešas atvērtas tirgus operācijas adekvātā apmērā, lai sasniegtu savu mērķi. Padome apsvērs iespēju īstenot turpmākus nestandarta monetārās politikas pasākumus, kādi būs nepieciešami, lai uzlabotu monetārās politikas transmisiju. Tuvākajās nedēļās mēs izstrādāsim atbilstošas šādu pasākumu modalitātes," Dragi sacīto citē raidsabiedrība CNBC.

Jau vēstīts, ka ECB vadītājs pagājušajā nedēļā solīja darīt visu iespējamo eiro nosargāšanai un pauda, ka ECB pasākumi būšot pietiekami, lai to paveiktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!