Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) atbalstījis Eiropas Komisijas (EK) novembrī iesniegto 315 miljardu eiro vērto "Junkera investīciju plānu", kura mērķis ir veicināt dzīvotspējīgu ieguldījumu finansēšanu Eiropā.

Likumdošanas sarunās ar ES Padomi EP izdevās pielāgot fonda finansēšanas struktūru, panākt ietekmi uz fonda vadītāju izraudzīšanos un nodrošināt vairāk demokrātiskās pārredzamības, portālam "Delfi" skaidro EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

EP deputāti noteikumus par fonda izveidi apstiprināja ar 464 balsīm par, 131 pret un 19 atturoties. 

EP likumdošanas sarunās ar ES Padomi par fonda noteikumiem centās uzlabot garantiju fonda finansēšanas struktūru, pārvaldības un funkcionēšanas noteikumus, kā arī demokrātisko pārredzamību.

Sarunu laikā, kā skaidro Rībele, izdevies nosargāt vienu miljardu pētniecības un inovācijas programmas "Horizon 2020" un Eiropas infrastruktūras (Eiropas enerģētikas, transporta un digitālos tīklu) savienošanas instrumenta līdzekļu, ko bija plānots novirzīt ES garantijas finansējumam.

Tagad no  "Horizon 2020" un infrastruktūras savienošanas fonda "Junkera plāna" atbalstam paredzēti attiecīgi 2,2 miljardi un 2,8 miljardi eiro, kas ir par 500 miljoniem eiro mazāk nekā sākotnēji rosināja EK.

Tāpat turpmā EP būs tiesības apstiprināt investīciju fonda izpilddirektora un izpilddirektora vietnieka amatu kandidātus, kļuvis arī skaidrs, ka apstiprināto projektu saraksts būs publisks.

"Junkera plāns ir inovatīvs instruments kas ievērojami stimulēs investīcijas ES. 240 miljardi eiro no plāna līdzekļiem paredzēti tieši ieguldījumiem, bet 75 miljardus novirzīs mazo un vidējo uzņēmumu - mūsu ekonomikas mugurkaula - stiprināšanai. Divas trešdaļas no privātajā sektorā strādājošajiem iedzīvotājiem nodarbināti mazajos un vidējos uzņēmumos, kas veido 99% no Eiropas uzņēmumu skaita. Politiķi nerada darbavietas, bet mēs varam palīdzēt tiem, kas to dara," sacījis Budžeta komitejas ziņotājs Žozē Manuels Fernandes (ETP).

Savukārt Ekonomikas un monetāro lietu komitejas deputāts Udo Bulmans (Sociāldemokrāti) norādījis: "EP balsojums paver ceļu investīcijām, kas Eiropā ir steidzami vajadzīgas. Mēs nodrošinājām, lai ES ieguldītu ekonomikas modernizēšanā tā vietā, lai dotos atpakaļ laikā. Investīcijas pirmoreiz oficiāli atzīs Stabilitātes un Izaugsmes paktā, nevis nosodīs. Papildus mēs liekam punktu arī informācijas slēpšanas taktikai: pienākumi ir nepārprotami sadalīti un EP ir demokrātiski iesaistīts izpilddirektora iecelšanā".

Tagad noteikumi jāapstiprina arī ES Padomei. Regula, kas īsteno "Junkera plānu", stāsies spēkā jūlija sākumā un tiek gaidīts, ka fonds pilnībā darbosies jau septembrī.

"Junkera plāns", ar ko EK priekšsēdētājs Žans-Klods Junkers iepazīstināja pagājušā novembrī, paredz izveidot Eiropas Stratēģisko ieguldījumu fondu. Pieci miljardi eiro kapitāla nāks no Eiropas Investīciju bankas, savukārt 16 miljardi eiro būs garantiju fonds. Garantiju fondam 8 miljardus piešķirs no ES budžeta. EP un ES Padome vienošanos par noteikumu galīgo redakciju panāca astoņās trīspusējās tikšanās no 20.4. līdz 4.6.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!