Foto: Shutterstock

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien atbalstīja jaunus finansēšanas noteikumus, kuru mērķis ir uzlabot ES ekonomisko, sociālo un teritoriālo kohēziju, portāls "Delfi" uzzināja EP.

Noteikumi būs spēkā no 2021. līdz 2027. gadam un tie attieksies uz Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un Kohēzijas fonda finansējumu visos ES reģionos.

EP savu nostāju apstiprināja, 475 deputātiem balsojot "par", 93 – "pret'' un 53 deputātiem atturoties. Paredzams, ka sarunas par noteikumu galīgo redakciju ar ES valstu ministriem rudenī sāks EP jaunā sasaukuma deputāti.

Saskaņā ar EP sniegto informāciju paredzams, ka deputāti atbalstīja pastiprinātu apjomīgākā ES fonda – ERAF līdzekļu ieguldīšanu gudrās izaugsmes un zaļās ekonomikas projektos. Saskaņā ar noteikumu projektu reģioniem 30% līdz 50% ERAF līdzekļu būs jāiegulda inovāciju veicināšanā un vēl 30% – aprites ekonomikas projektos un tādās aktivitātēs, kas atbalsta klimata politikas mērķu sasniegšanu.

Kohēzijas fonda finansējums arī turpmāk būtu jāiegulda vides un transporta infrastruktūras projektos.

EP deputāti uzskata, ka, piešķirot ES finansējumu, jāņem vērā Eiropas reģionu teritoriālās, ekonomiskās un sociālās atšķirības, tādēļ finansējuma apjoms būtu nosakāms, ņemot vērā iekšzemes kopproduktu uz vienu iedzīvotāju reģiona līmenī, nevis valsts nacionālo kopienākumu.

Deputāti Eiropas Komisija (EK) priekšlikumā ilgtspējīgai pilsētattīstībai paredzētos 6% ERAF finansējuma rosina palielināt līdz 10%.

Tāpat deputāti arī norādījuši, kādus projektus, viņuprāt, atbalstīt nevajadzētu. Saskaņā ar atbalstītajiem noteikumiem ES finansējums nebūtu jāpiešķir lidostu infrastruktūras attīstībai, atkritumu savākšanai, sadzīves atkritumu apsaimniekošanai un ar fosilo kurināmo saistītiem ieguldījumiem. Izņēmums būtu projekti, kas saistīti ar energoefektivitāti un aprites ekonomikas principiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!