Foto: Reuters/Scanpix

Pasaules ekonomiski ietekmīgākās valstis (G20) piektdien tiekas Maskavā, kur valstu finanšu ministri un centrālo banku pārstāvji kopā ar globāla mēroga investoriem cenšas vienoties par kopēju nostāju Japānas īstenotajā jenas kursa vērtības samazināšanā, ziņo aģentūra „Bloomberg”.

Japāna nonāca G20 dienas kārtībā pēc tam, kad tās premjerministra Sindzo Abes valdība uzsākusi jenas vērtības samazināšanu, lai tādējādi padarītu lētāku valsts eksportu, kas tādejādi veicinātu tautsaimniecības izaugsmi. Pēdējos trīs mēnešos jenas vērtība mazinājusies par 12 %.

G20 valstu līderi uztraucas par to, ka šādā jenas kursa vērtības samazināšana negatīvi ietekmes šo valstu importa ienākumus Japānas tirgū.

Jau ziņots, ka saskaroties ar lēnu un nevienmērīgu pasaules ekonomikas atgūšanos no globālās krīzes, aizvien vairāk valstu varētu samazināt savu valūtu vērtību, kas ļaušot tām kļūt konkurētspējīgākām, janvāra beigās liecināja "Vesti Finance" ekspertu prognozes.

Portāls atzīmē, ka augsni pasaules "valūtas karam" jau sagatavojusi Japāna, kuras premjers Sindzo Abe pieļāvis, ka Tokija var iegādāties ASV valdības obligācijas, lai samazinātu jenas vērtību un tādā veidā stimulētu ekonomikas izaugsmes tempus.

Ekonomisti sagaida, ka Japānas piemēram sekos arī citas valstis, un, lai gan tas labvēlīgi ietekmēs to ekonomiku, pasaules ekonomikas atjaunošanai un samērā stabilajam globālajam finanšu tirgum tas sagādās sarežģījumus.

Japāna plāno tērēt valūtas vājināšanai 50 triljonus jenu (aptuveni 295 miljardi latu) gadā, cerot apkarot deflāciju. Taču šo plānu analītiķi vērtēt neviennozīmīgi, norāda "Vesti Finance".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!