Foto: Reuters/Scanpix

Grieķija informējusi Starptautisko Valūtas fondu (SVF), ka tā plāno četrus jūnijā paredzētos parādu maksājumus apvienot vienā, kura termiņš tagad būs 30.jūnijs.

Grieķijai kārtējais parāda maksājums - 300 miljoni eiro - SVF ir jāveic piektdien, lai tā izvairītos no draudošās maksātnespējas.

Pastāv bažas, ka Atēnas nespēs veikt šos maksājumus, izņemot piektdien paredzēto. Pavisam Atēnām jūnijā jāatmaksā 1,3 miljardi eiro.

SVF paziņoja, ka saskaņā ar tā 70.gadu beigās pieņemto lēmumu dalībvalstis "var lūgt apvienot vairākus kalendārajā mēnesī paredzamos maksājumus". SVF pārstāvis pavēstīja, ka šī procedūra domāta administratīvo grūtību mazināšanai veikt vairākus maksājumus īsā laika posmā.

Kā ziņots, Grieķijas un starptautisko kreditoru sarunas par Atēnu parādsaistību krīzi ceturtdien Briselē noslēdzās bez redzamiem rezultātiem.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs trešdienas vakarā Briselē tikās ar Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žanu Klodu Junkeru, lai izstrādātu reformu plānu, kas ļautu izmaksāt Atēnām pēdējos 7,2 miljardus eiro palīdzības finansējuma, tādējādi novēršot Grieķijas maksātnespēju un iespējamo izstāšanos no eirozonas.

Ciprs pēc tikšanās ar Junkeru paziņoja, ka Grieķijas piedāvātais reformu plāns esot vienīgais reālistiskais plāns, kas tiekot apspriests. Tomēr viņš piebilda, ka pēc mēnešiem ilgām un bieži negatīvām sarunām EK beidzot esot ļāvusi noprast, ka tā esot noskaņota ātri panākt reālistisku risinājumu.

Starptautiskie kreditoriem ir savs reformu plāns, ko tie, Vācijas un Francijas līderiem klātesot, izstrādāja pirmdien Briselē bez Grieķijas līdzdalības.

Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms, kurš bija klāt Junkera un Cipra sarunā, žurnālistiem sacīja, ka tā bijusi "ļoti laba tikšanās". Arī EK paziņoja, ka sarunās panākts progress.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!